Апелативен съд потвърди присъдите на циганите, газили хора в Катуница

share

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на Окръжен съд - Пловдив, с която бяха осъдени подсъдимите Спас Христов и Георги Йорданов. Те бяха признати за виновни в това, че на 23.09.2011 г. в село Катуница при управление съответно на товарен автомобил "Фолксваген" и лек автомобил "Мерцедес" са нарушили правилата за движение и умишлено са причинили средна телесна повреда на три лица - Петър Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев.

За Спас Христов остава присъдата от седем години лишаване от свобода и лишаване от правото да управлява автомобил 10 години. Георги Йорданов получава шест години затвор и отнемане на свидетелството за управление на автомобил за 9 години. Двамата са осъдени да заплатят на гражданския ищец Петър Георгиев общо 10 000 лв. за причинените му телесни повреди и отделно Христов трябва да изплати 5 000 лева на Атанас Васев.

На 23.09.2011 г. вечерта подсъдимите пристигнали в село Катуница с цел бащите им да участват в мешере в дома на Кирил Рашков /цар Киро/. При пристигането си, около 22 часа, близо до дома на Рашков, забелязали голяма група хора, които протестирали срещу ромската фамилия заради прегазеният два часа по-рано Ангел Петров. Автомобилите били спрени от множеството независимо от резките сигнали на клаксоните им. След маневра "на заден ход" Христов с ускорение на скоростта се врязал в хората, където се намирали и тримата пострадали. След това Христов продължил напред към къщата на Рашков, последван от Йорданов, който блъснал падналият на платното Георгиев.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Водещи новини

Още новини