Годишните винетки за паркиране в центъра на София са незаконни

share

Административният съд в София отмени част от Наредбата на СОС за организация на движението. За незаконосъобразно е обявено въвеждането на годишни винетки за паркиране на собствениците и наемателите на жилища в синя и зелена зона.

От 1 септември тази година Столична община въведе платено паркиране за собствениците на жилища в централната градска част, което бе атакувано от две граждански сдружения - Видовден и ДНЕС. Според наредба на общината живеещите в синя зона столичани трябва да плащат по 150 лв. на година, за това че колата им е на улицата пред жилището, а тези в зелена - 100 лв. Около 7500 граждани закупиха стикери, за които сега общината ще трябва да връща пари.

Съдът е отхвърлил и правомощието на общинското дружество "Център за градска мобилност" да поставя скоби на автомобилите, които не са паркирали правилно, както и да премества колите с паяци. Кой ще извършва тази дейност обаче засега не е ясно.

В същото време съдът е отхвърлил жалбите срещу правото на общината да въвежда режим на почасово паркиране в синя и зелена зона. От 1 септември престоят за час в синята зона вече е 2 лв., при 1 лв. преди това. В зелената зона престоят е 1 лев на час.

Решението на Административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

Водещи новини

Още новини