Продавали квадратен метър земя до морето за 15 лв.

share

55 сделки за мистериозно изключване на земите от горския фонд са част от сигнала на земеделския министър Мирослав Найденов до Главна прокуратура, пише "168 часа".

Една от емблематичните покупко-продажби е през 2007 г. Тогава Агенцията по горите продава на физическото лице Христо Томов срещу 6,75 лв./кв.м. земя в Шкорпиловци. А срещу 8,69 лв. за метър се сменя предназначението й. Така срещу 15,44 лв. метъра предприемачът придобива терен от 7,3 декара в Шкорпиловци. Втората сделка в справката до прокуратурата е на фирмата "Имекс 2000". Тя е за 50 дка до Бяла - в село Самотино, прочуто с красивите си гледки и невероятни плажове. Компанията плаща общо 14,61 лв. на метър. От тях 6,66 лв. са за терена, а останалите за промяна на предназначението. Според Дакси един от собствениците на фирмата е "Силвър тръст". В борда й е Калина Русева. Тя заедно с известния бизнесмен Чавдар Христов са управляващи съдружници в шипингова агенция "Ахилеос Маритайм Ентърпрайз".

Сред подадените сделки в прокуратурата е и тази на сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай. Подчинените на министър Мирослав Найденов искат магистратите да проверят как е изваден от горския фонд терен от 452 кв. м. в град Смолян. Фирмата "Атанд комерс" сменя предназначението на земята срещу 3,96 лв. на метър. Отделно продажбата на терена излиза 40,80 лв на квадратен метър. Или общо 44,76 лв. амата процедура започва през ноември 2007 г. и приключва година по-късно. В "Атанд комерс" управител е 31-годишният син на депутата Рамадан Аталай - Ревин. Според местни теренът е в местността Караманджа, в подножието на Пампорово.

"Всичко е в рамките на закона по тази процедура. Замесват името ми, защото съм син на политик, иначе всичко е законно", коментира пред "168 часа" Ревин Аталай.

Водещи новини

Още новини