Официално: Съдът не върна децата на бащата-тъмничар

share

Молбата на бащата от ловешкото село Дренов Димитър Дюлгеров да му бъдат върнати у дома четирите му деца, които той държал под ключ повече от 10 години, не беше уважена от административния съд в Ловеч, пише Труд.

Определението на магистратите може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред ВАС. Според съдийския състав липсват доказателства за упражнено физическо насилие от страна на бащата Димитър Дюлгеров. Въпреки това "считано от датата 15.01.2013 г. до 23.01.2013 г. децата са се адаптирали нормално в трите центъра за настаняване от семеен тип" и затова връщането им у дома "би предизвикало ненужно психическо натоварване, както и ненужно неудобство от транспортирането на трите деца и възстановяване на фактическото положение преди издаването на заповедите".

Съдийският състав с председател Йонита Цанкова е взел решението, въпреки че "се е убедил лично, че и трите деца са будни, нормално развити, изпитват особена привързаност помежду си, като основната ценност за тях е семейството".

Вчера Административен съд Ловеч заседава по жалба на бащата Димитър Дюлгеров - лекар по образование, в която той настояваше да се отмени предварителното изпълнение на заповедта на ловешкото "Социално подпомагане" за настаняването на трите му деца в центрове от социален тип. Поводът бе сигналът, подаден от майката на децата - Елена, която от години живее и работи в чужбина, за да изхранва домочадието си. Димитър Дюлгеров не практикува лекарската си професия от около 10 години. Оттогава насам той разчита на парите, изкарвани от жена му и с тях отглежда децата си в пълна изолация, забранявайки им да ходят на училище и да излизат от вкъщи. Майката се оплака, че Димитър подлагал децата на тормоз.

В момента 13-годишният син на Дюлгерови - Волен, се намира в гр. Исперих, 15-годишната Елена е настанена в дом във В. Търново, а 16-годишният Димитър - в Плевен. Единствено пълмнолетната 19-годишна Стефка е все още с баща си. Останалите три деца на Димитър и Елена са непълнолетни и бяха изведени от дома им след сигнала на майката до Агенцията за социално подпомагане.

Четвърта година социалните се опитват да изведат децата от къщата им в ловешкото селце, където те са били заключвани и изолирани от света и връстниците си. През 2009 г. Ловешкият окръжен съд отхвърли иск на Районна прокуратура за ограничаване на родителските права. След обжалване Върховният касационен съд обаче го отмени, като върна решението за ново разглеждане от друг съдебен състав. Окръжният съд постанови ограничаване на родителските права на двамата родители през 2011 г. и настаняването на децата в Център за настаняване от семеен тип. На 14 февруари ще се състои открито съдебно заседание, на което ще се реши дали децата на Димитър Дюлгеров ще се върнат у дома си.

Водещи новини

Още новини