ВСС: Галя Гугушева е невинна

share

Мнозинството от членовете на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не намери достатъчно основания за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Галя Гугушева.

Тя беше кандидат за конституционен съдия от парламентарната квота. Единствено председателят на комисията Ясен Тодоров е бил на мнение, че има данни, че Гугушева е нарушила Етичния кодекс на магистрата. Тодоров уточни, че ако проверките срещу спецпрокурорката, които се правят в Националната агенция за приходите, Прокуратурата и Комисията за установяване на конфликт на интереси констатират, че Галя Гугушева е нарушила закона, Етичната комисия ще се самосезира отново.

Непосредствено след номинирането на Гугушева от СДС за конституционен съдия бяха оповестени данни за съмнителни финансови сделки, свързани със семейството й. Именно въз основа на тях Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започна проверката.

Това беше първото за годината заседание на Етичната комисия. Скандали около дарение и заеми в рамките на семейство Гугушеви доведоха до самоотвеждането й от състезанието за конституционен съдия. Тя беше понижена в редови прокурор. Прокуратурата започна проверка срещу нея за пране на пари, а Комисията за конфликт на интереси - за конфликт на интереси. След като стане ясно какво е решението на етичната комисия, последната дума има ВСС.

Водещи новини

Още новини