Кървава семейна екзекуция пред присъда след 15 години

share

Делото за тройното убийство в столичния квартал "Гео Милев", което вече 15 години се точи по инстанциите, е пред окончателния си финал. Крайният му резултат ще стане ясен на 16 януари догодина, когато Върховният касационен съд ще изясни дали подсъдимият - 32-годишният Димитър Кънчев, е направил самопризнания под влияние на упойващи вещества, пише "Труд".

Кънчев е обвинен, че застрелял баща си и мащехата си, а след това заклал хладнокръвно 4-годишното си братче. Кървавата екзекуция на семейството се разигра на 2 март 1997 г. в мезонета им в кв. "Гео Милев".

18-годишният тогава Димитър съобщава в полицията, че е открил труповете на баща си Николай, съпругата му Миглена и сина им Ники. Следи от взлом няма. Димитър отначало отрича да е замесен, но после прави самопризнания. Разказва, че се е скарал с баща си и го е убил, а след това ликвидирал мащехата си и братчето си, за да не го издадат. Води криминалистите до кофа за смет, в която твърди, че е хвърлил кожени ръкавици, тефтер и портмоне на баща си, както и счупено странично огледало от семейното "Ауди". Предметите са открити. Процесуалното действие обаче е опорочено от липсата на поемни лица и няма тежест в съда. След това Кънчев участва и в експеримент, възпроизвеждащ случилото се. Показва къде е бил той и къде - жертвите.

Половин година след признанията Димитър се отрича от тях. И до днес пред съда твърди, че е невинен. Признал, защото бил бит от полицаите. Сложили му и инжекция с ампула от 10 мл диазепам и това го накарало да признае, без да е виновен. Прокурорите са убедени, че Димитър е убил близките си, защото баща му го хванал да краде пистолета му "Зиг Заур". Искал да го продаде, за да играе на ротативки. Сега, 15 години след старта, делото за пети път е при върховните съдии. Те ще имат тежката задача да постановят крайно решение, след като четири пъти ВКС е връщал делото за ново разглеждане.

Първата присъда по случая "Кънчев" е произнесена през 1999 г. Тогава Софийският градски съд не приема за достоверни самопризнанията му и решава, че няма безспорни доказателства за вината му.

След това различни състави на Софийския апелативен съд потвърждават четири пъти тази присъда и също толкова пъти делото им е връщано от върховните съдии за преразглеждане. До май миналата година, когато Кънчев чу за първи път: "Виновен!"

Софийският апелативен съд го осъди на 18 години затвор, като го оправда единствено по обвинението, че е затрил семейството си, за да прикрие кражба.

Осъдителната присъда беше произнесена от апелативните съдии Бисер Троянов, Красимира Медарова и Петя Шишкова. Медарова обаче я подписа с особено мнение. Според нея няма доказателства за вината на подсъдимия.

Така или иначе, чак този състав на апелативния съд назначи ДНК експертиза, която доказа, че в кожените ръкавици, върху които има капсулни следи от изстрели, са открити и епителни клетки от Димитър. Капсулни следи са открити и по якето на подсъдимия. Което означава, че Димитър, облечен в това яке и с тези ръкавици, е произвел изстрел.

Защитата не оспорва това, но твърди, че подсъдимият е посещавал стрелбище. Свидетели обаче сочат, че Димитър е ходил там само лятно време.

Пред апелативните съдии за пореден път показания даде и Кирил Трайков, приятел на Димитър, който му гради алиби. В последния си разпит обаче той обяви, че не помни часовете, в които е бил с Димитър в деня на екзекуцията.

Защитата е категорична, че доказателствата не отговарят на обвинението. Адвокатите изтъкват, че самопризнанията на Кънчев са дадени под влияние на упойваща инжекция, направена преди разпита в полицията.

ВКС ще каже дали това е така. Съдебният състав с председател Вероника Имова е назначил през ноември неврологопсихиатрична експертиза от психолог и психиатър. Заключението трябва да даде отговор на въпроса доколко Димитър Кънчев е бил в състояние да възприема случващото се и да ръководи постъпките си. А също и колко време е въздействал медикаментът върху нервната му система.

Инжекцията е бита на Кънчев по обед, а той прави признанията си няколко часа по-късно.

Резултатът от експертизата трябваше да е готов на 7 декември. Вещите лица обаче са поискали от съда още време. Това е и причината заседанието да се отсрочи за 16 януари догодина. Тогава делото трябва да приключи. Този път ВКС може единствено да потвърди осъдителната присъда на Кънчев или да го оправдае. Не може повече да връща делото, тъй като преди година влезе в сила промяна в НПК, която позволява делата да се връщат не повече от два пъти от последната инстанция.

Така казусът "Кънчев" влезе в историята и като първото дело, разглеждано по същество от върховните съдии.

Водещи новини

Още новини