Петър Берон: "Луканов ми даваше 5 министерски кресла, за да вляза в коалиция с него"

share

Андрей Луканов ми даваше вицепремиерското място и 5 министерски кресла за СДС, за да направим коалиционно правителство, но отказахме. Това разкри Петър Берон, секретар на СДС от 1989 г. до 1990 г., по време на гостуването си днес в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7, където тема на дискусията беше годишнината от 10-ти ноември 1989 г.
 
Той заедно с Георги Пирински, вицепремиер в правителството на Георги Атанасов и във второто правителство на Андрей Луканов и водещият Емил Кошлуков си припомниха знаменитите събития около кръглата маса, проведена по това време между БКП и СДС и дискутираха доколко цялия преход е бил дирижиран.
 
Гостите в студиото се обединиха около идеята, че кръглата маса тогава е била правилното решение и е била един от факторите да се избегне насилието като в други източноевропейски страни. Според Петър Берон обаче, задкулисните игри около кръглата маса са били разрушителни и са довели до това сега почти всички богати фамилии в България в момента да са "червени". Георги Пирински пък опонира, че едно от нещата, които кръглата маса и в частност СДС не е успяла да постигне тогава, е да се споразумее за начина! на икономически преход към свободен пазар. Това според него именно е довело до икономическите кризи след това и сегашното положение на икономиката ни.
 
"След първите избори Андрей Луканов имаше идеи за икономически реформи, но СДС беше настроено реваншистко и те нямаше как да се случат," допълни Пирински. Петър Берон потвърди, че Луканов два пъти го е канил за коалиционно правителство, но и двата пъти е отказал, защото СДС не е искало да управлява съвместно с хора от БКП.
 
Пирински отрече и да е възможно целият преход да е бил дирижиран от Държавна сигурност или някоя друга група във БКП по онова време. "Имаше много фактори, много влияния. Имаше групи, които не искаха да преговарят, имаше такива, които искаха да използват кръглата маса, за да ограничат промените, имаше и такива, които наистина искаха диалог," коментира Пирински. Според него е невъобразимо някой да е могъл да дирижира толкова комплексни събития като тези при прехода.
 
Относно противоречивата личност на Андрей Луканов и двамата гости се изказаха положително. Според Георги Пирински криминализирането на Луканов в сегашно време е неприемливо. По думите на Берон пък Луканов е един от малкото хора, които не са крали от държавата, тъй като е имал "само една изтърбушена виличка". Той обаче е бил твърдо решен да запази партията си и затова е помогнал на "някои момчета да станат банкери".
 
На края на дискусията Берон си припомни и последната му среща с Андрей Луканов преди убийството му. "Казах му, че се притеснявам за него, защото знае прекалено много. Той отвърна "Ако са решили да ме убият, ще ме убият." Близо една седмица по-късно, на 2-ри октомври 1996 г. Луканов е разстрелян с 4 куршума пред дома си.

Водещи новини

Още новини