БСП иска майчинството да стане от 240 на 310 лв.

share

В последните три години държавата икономисва на гърба на хората, в това число и на майките, и на децата. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, след среща в парламента на депутатите от Коалиция за България с част от Инициативния комитет на майките.

На срещата от БСП са се ангажирали с някои предложения, като например майчинството да стане от 240 на 310 лв. и така подкрепата за майките да бъде обвързана с минималната работна заплата. „Това беше и фактическото състояние, само че в последните три години държавата икономисва на гърба на хората, в това число и на майките, и на децата, защото разделиха минималната работна заплата и майчинските”, коментира Станишев.

От БСП са се ангажирали и за това детските надбавки да се повишат от 35 на 50 лв. за всички деца. „Има и много други неща, които могат да се направят и ще продължим диалога и разговора с конкретните идеи”, заяви лидера на БСП. Той даде за пример съществуващата възможност бабите да помагат в гледането на деца и да получават заплащане за това. „Сега тази възможност е прекратена – хората трябва да ходят на борсата и от там да избират гледачки”, каза Станишев. На срещата е бил обсъден и проблемът с липсата на места в детските градини, особено в София, където по техни данни има 15 000 чакащи. „Там трябва също много по-сериозен и ясен ангажимент с ясни срокове, с които да се ангажира и държавата и общината”, заяви той.

„Тази власт разбира не от диалог, а само от натиск. И тогава се замислят, за да нямат проблеми”, каза Станишев по повод протестите на майките пред парламента.

След срещата майките казаха, че предстоят още много разговори и дискусии. „Всъщност това е първата, която в следствие на внесена нашата декларация с исканията ни покани на разговор, всички останали засега мълчат”, каза Евгения.

След брифинга на БСП депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова и Ирена Соколова заявиха, че те не били поканени на срещата с майките. „Смятам, че всички тези искания би трябвало да се обсъждат в широк кръг”, каза Ангелова. Това предизвика майките, които все още бяха в кулоарите, да припомнят, че от инициативния комитет са внесли декларация до всички парламентарни групи и само от БСП са ги поканили на среща.

Водещи новини

Още новини