Акад. Георги Марков: Коментарът на Доган за Балканската война е кощунство

share

Повече не трябва да позволяваме политиците да се намесват в историческата наука, да ни налагат нов прочит и пренаписване на историята. Това каза пред Радио "Фокус" историкът акад. Георги Марков по повод изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган в Кърджали за Балканската война.

Доган иска така да се пренапише историята на Балканската война, че тя да не бъде освободителна, а да бъде завоевателна спрямо Османската империя. Това е тезата на новите османци в Анкара, това повтаря и Доган, посочи акад. Марков. Не бива да се работи за разделяне и противопоставяне на християни и мюсюлмани. Политиците гонят краткосрочни цели от избори на избори. Трябва да се гледа дългосрочно и да се търси единение между българите християни и българите мюсюлмани, категоричен бе историкът.

По думите на Георги Марков - ДПС отново се втурва да прави пропаганда сред българите мохамедани. Да ги печели на база на вярата и в Родопите се разпространяват книги, които клеймят българите, че водели завоевателна война (става въпрос за Балканската война) и едва ли не поробили Родопите. Ето така се нагнетява напрежение, каза още акад. Марков.

Като учени и народ не трябва да приемаме това кощунство. Аз и лично съм засегнат, защото това е поредното оскверняване на гроба на дядо ми - някъде край Бунар Хисар. От ДПС да внимават, когато посягат върху българските светини, каза историкът.

Водещи новини

Още новини