Проф. Божидар Димитров: Македония не е държава, а е музей на Коминтерна

share

Втвърдяването на българската политика спрямо Македония трябва да продължи, докъдето се налага. Това заяви в "Денят започва" на БНТ проф. Божидар Димитров.

През 1944 година бе извършено едно престъпление спрямо човечество, както се определя от международната общност, когато дойдоха югославските комунисти в Македония. Тогава 1 200 000 българи, тъй като не е имало друго, освен българи там, бяха определени като македонци - една несъществуваща дотогава нация. Това е геноцид, каза Димитров. Македония не е държава, а е музей на Коминтерна, категоричен бе той.

Според директора на Националния исторически музей, ако Скопие влезе в Европейския съюз, това означава, се ЕС ще се съгласи с всички тези фалшификации на историята, с кражбата на историята, с всички престъпления, които прави Македония. И всичко, което Съюзът поиска България да прави, страната ни ще трябва да го прави - да откриваме македонски училища, в които да учат децата на измислен през 44-та година език, да се даде независимост на благоевградския окръг и т.н. Войната ще започне да се води на нашата територия, коментира той.

Присъединявам се към Гърция, която има друг проблем с тях - за името "Македония". По същия начин, по който Гърция брани правата си, трябва да го правим и ние, смята проф. Димитров. По думите му, сега външната ни политиката спрямо Македония е правилна. Той изрази надежда тя да е и последователна.

Жана Божиновска, македонски журналист, каза, че обществена реакция по повод позицията на българските власти за приемането на страната й в ЕС няма. Има само изказвания на политици от Скопие. Тя уточни, че още е рано за определяне на дата за членство на държавата в Брюксел. Божиновска приветства да се остави историята на историците.

Димитров отвърна, че македонците нямат история и този призив не може да се осъществи. Предлагам един милион евро, ако някой ми предостави документ, който да доказва историческото минало и населението на тази територия, който да доказва техните твърдения, каза той. По думите му, за тамошните историчари, защото те не са историци, история е това, което те публикуват, а не в документите, които доказват миналото.

Тази 100 процента измислена история на Македония, върху която се крепи държавната им доктрина, ако хората се откажат от нея, страната до две години ще стане България. Процесът по ребългаризация е активен, каза проф. Димитров.

Шефът на ХИМ подчерта, че в Скопие се води тенденциозна кампания срещу българите, рекетират се и българските бизнесмени, затова и няма кой знае какви български инвестиции в страната.

Водещи новини

Още новини