Огнян Минчев: Процесът в Пазарджик не трябва да се политизира

share

Процесът не трябва да се политизира и така е редно. Фактите са събирани от ДАНС и във общности, които трудно допускат намеса.Това заяви политологът Огнян Минчев в сутрешния блок на БНТ по повод процеса за радикален ислям в Пазарджик.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви в директна връзка от Пазарджик, че след като два пъти незаконно са се събирали мюсюлмани, партията му идва абсолютно легитимно. "Ние не искаме да се събират хора и да учат, че не трябва да се общуват с други, освен с мюсюлмани. Това няма нищо общо с предстоящите избори, аз поддържам темата с исямизацията на България от 15 години. Става дума за разбиване на България от вътре. Тези хора искат да направят точно това", заяви Сидеров.

Ангел Джамбазки, зам.- председател на ВМРО, заяви също в директното включване, че България губи от този процес. "Става дума, че радикалният ислямизъм е заплаха, когато влиза в циганските махали. Няма да допуснем имами с бради до коленете от Йордания и Саудитска арабия  да идват и да ни казват какво трябва да се променим в живота си", заяви Джамбазки.

Огнян Минчев бе категоричен, че дължим уважение към вярата на всеки. "Ислямизмът е една политическа идеология, която не може да бъде приравнена с исляма. Тук не става дума за борба с общности изповядващи исляма, а с личности, който претендират, че проповядват исляма, а всъщност проповядват ислямизъм, което е срещу демократичните устой на държавата", каза политологът.

Според него ние трябва да спазваме нормите в обществото, за да живеем добре.

Зам.-главният мюфтия Бирали Бирали заяви, че присъствието на мюсюлманите в предишните заседания е подкрепа, а не протест. "Ние следим това дело и се надявам, че днес няма да се случат неща, които са неприятни, защото вярвам в мъдростта мюсюлманите", каза Бирали. Той е категоричен, че няма връзка между Главното мюфтийство и фондацията „Ал-Уакф ал Ислями". "Тя е помагала само да се строят джамии. Според ислямската религия на първо място е вярата, а после е държавата, ние обичаме страната си", каза още зам.-главния мюфтия.

"Делото би трябвало да завърши в съответствие на българските закони. Свидетелите се отказват един след друг от показанията си. Има две причини за това - те да са давани под натиск в ДАНС или да са направени отново под натиск, но този път от общностите, в които живеят. Това са патриархални общности, там хората живеят заедно и не може да живеете отлъчен от тази общност заради тези сведения. Действащата държава трябва да ги постави в една рамка, за да живеем в хармония. Във всяка страна има списък с действащите организации, не разбирам защо и тук да няма", заяви още политологът.

Като граждани трябва да не допускаме натиск върху съда, категоричен бе Минчев.

Водещи новини

Още новини