Държавата плаща по 5 бона ако си купите електромобил

share

Държавата ще субсидира еднократно с 5000 лв. физическо лице или фирма за покупка на електромобил, а 2500 лв. ще е помощта, ако сделката е за хибрид, който се движи и на ток и с бензин, според Националния план за насърчаване на производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства в България, приет от кабинета. Парите ще се дават само до 2016 година и касаят само заводски автомобили.

Според плана, който включва периода 2012 - 2014 година, бонусите ще бъдат давани само при условие, че има заложено перо в бюджета. За 2013 година не са предвидени такива средства. Вероятно изпълнението ще остане за по-следващата 2014 г.

Досега в България са купени 10 нови електромобила. Планът предвижда още електромобилите да се освобождават от годишен данък за колата, а за хибридите отстъпката ще е най-малко за 5 г.

Планира се още да има преференциални такси при регистрация на колата, което пък ще изисква промяна в Закона за движение по пътищата. Заложено е също така премахване на регистрационната такса на автомобила за период от 5 до 10 години.

Водещи новини

Още новини