Разкриват сметките на българи в швейцарски банки

share

От следващата година в България ще отпадне банковата тайна с Швейцария. Това каза пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос дали с новата спогодба, която е подписана с Швейцария ще отпадне банковата тайна в България.

На 19 септември 2012 г. в София е подписана нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Ще бъде изискана информация и за последното тримесечие на тази година. Тази информация ще бъде поискана от Швейцария в началото на следващата година. След това отчет ще се предоставя на всяко тримесечие. „Такъв списък ние вече сме изискали, но нямахме правната база. От миналия месец вече имаме и тази правна база и това е един доста голям успех”, каза Симеон Дянков.

Амбициите за проектобюджет 2013 г. са оправдани, каза министърът. Приходите са 1,8 млрд. лева повече. Макропрогнозата, която идва от модела на Световната банка, която Министерство на финансите използва 12 години, е за растеж на икономиката следващата година от 1,9-2 %. Тази седмица в България беше Международният валутен фонд. Техните прогнози са 1,5 % за следващата година. „Както винаги ние сме планирали доста консервативно, така че бюджетът за следващата година 2013 г. е разчетен на растеж 1,2 %. Стига той да се изпълни, бюджетът е реалистичен. Вече трета година ние преизпълняваме бюджета. Тази година бюджетът също ще бъде преизпълнен”, каза още министърът на финансите. Силовите министерства все още не са отразени в бюджета, вървят успешни преговори с Министерство на отбраната, така че до заседанието на Министерски съвет може би ще има някои допълнителни промени, допълни той.
„Ако видите всяка година планът на „Митниците” е по-висок с 600 млн. лева, 800 млн. лева, 1 млрд. лева – тази година 2012 г. беше. За следващата година пак е завишен, но те си го и преизпълняват тази година, именно защото Ваньо Танов и неговият екип работят 24 часа в деня, за да могат да постигнат всички тези резултати. Най-доволен съм от работата на „Митниците” от всички други държавни институции”, каза министър Симеон Дянков. Той допълни, че „Митниците” работят много по-добре в последните две-три години.
 

Водещи новини

Още новини