Плевнелиев: Наблюдаваме внимателно какво се случва между Турция и Сирия

Булфото
share

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти на военният полигон "Корен" край Хасково.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме, че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.

На полигона "Корен" държавният глава присъства в Деня за високопоставени гости на командно-щабното учение "Траен мир - 2012". Учението бе наблюдавано още от министъра на отбраната Аню Ангелов и от висши военни от Българската армия.

Водещи новини

Още новини