Курумбашев: "Гьолът" на Борисов изгони инвеститорите за АЕЦ "Белене"

share

RWE дойдоха при правителството на Сергей Станишев и си отидоха при Бойко Борисов, това е повече от ясно, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от БСП Петър Курумбашев.

Според лидера на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон германската компания се е оттеглила от проекта, защото "никой не иска да си дава парите, без да има яснота къде ще отидат". "Ако г-н Курумбашев например строи ВЕЦ, ще даде ли повече за консултант, отколкото за оборудване, както е правено", добави тя.

"RWE дойдоха по времето на Тройната коалиция и бяха готови да осигурят 48% от финансирането на проекта, това е неоспорим факт. После обаче дойде правителството на Бойко Борисов. Той започна да говори: "Тук има само един гьол, пълна разсипия и корупция" - е, няма как нито един сериозен инвеститор да дойде, след като самият премиер говори така за най-важния за страната ни енергиен проект", категоричен бе Курумбашев.

Мария Капон сравни проекта "Белене" - технологиите и оборудването за него, със стар "Москвич". "Хората трябва да знаят, че този проект беше лошо замислен и покрай него забогатяха много хора", посочи тя. Петър Курумбашев не се съгласи с тезата й, като попита риторично как при това положение само преди дни беше обявено, че има сериозен интерес към енергийния проект от страна на американски инвеститор. Той каза, че се надява референдумът по темата да бъде насрочен по-рано от дадения срок на парламента от три месеца.

Водещи новини

Още новини