Делян Добрев: Има разлика между ток, произведен от газ и ток, произведен от въглища

share

"Цените на електроенергията се повишиха с 13%, въпреки всички прогнози, че увеличението няма да е повече от 10%. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев това се дължи на добавката за зелена енергия." Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Иван Иванов. Два ТЕЦ-а на Ковачки са повишили цените си, реално ли е това, попита той.

Потребителите от цялата страна плащат много високи цени, каза той. Повишаването на цените на ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Бобов дол", са оправдани, по думите на министър на енергетиката Делян Добрев. Въпроси от типа за цената на електроенергията трябва да се отправят към ДКЕВР. От комисията ми отговориха, че повишаването на цената от ТЕЦ Бобовдол и ТЕЦ Марица 3 се дължи на: разходи за купуване на квоти за въглеродни емисии, както и инвестиционни разходи за сероочистващи инсталации”, отговори министър Добрев.

Аз все пак имам определени коментари - няма комплексно разрешително за работата на ТЕЦ "Бобов дол", т.е. той не отговаря на европейските изисквания, каза Иванов. Той попита в такъв случай какво мотивира увеличаването на цените на тока.

Когато произвеждаш по комбиниран начин и спестяваш гориво, би трябвало да е по-евтино. Но вие не правите разлика между цена на електоенергия, направена от газ и цена на електроенергия, направена от въглища. Колкото до комплексното разрешително за ТЕЦ Бобов дол, няма да му се увеличават цените, докато не го получи, зави министър Добрев.

Според него трябва да се направи проверка на всички ТЕЦ-ове и фотоволтаици, макар че това не е в компетенциите на Министиката на енергетиката. В случаите на констатирано несъответсвие те не са получили Акт 16 и впоследствие са получили по-ниски цени, каза Добрев.

Според Мартин Димитров от ДНСК трябва да се проверят всички фотоволтаични инасталации над 5 мегавата.

Към момента НЕК има два сключени дългосрочни договори – с „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”. Те са сключени на 13. 6. 2001 г., четири дни преди изборите. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на въпрос на депутата Павел Шопов - относно сключените и действащи дългосрочни договори, с предварително определени цени за изкупуване на електроенергия. Шопов обясни, че не отправя обвинения само към сегашното правителство, а и към предишните за сключването на такива дългосрочни договори.

Какво прави сегашното правителство за актуализирането или прекратяването им, когато те са неизгодни за страната, попита депутатът.
Вече има законова възможност, по преценка на ДКЕВР, да се поиска промяна на цените на енергия в дългосрочните договори, обясни Добрев. Той заяви, че не може да каже колко точно е цената на киловат часа от централите по дългосрочните договори, тъй като има клауза за конфиденциалност. Цената на електроенергията от „Марица Изток 1” е значително по-висока от останалите централи и това се дължи на факта, че това е нова централа, обясни министърът.

Във връзка с депутатските питания към Добрев, които са предимно за енергетиката, министърът заяви: „Може би темата енергетика е най-интересна за депутатите, но аз още с встъпването си в длъжност заявих, че ще обърна особено внимание върху икономиката. Имаме редица политики в тази посока”.

Водещи новини

Още новини