Комисия ще бори корупцията по високите етажи на властта

share

Парламентът създаде анкетна комисия "за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата". Проекторешението беше внесено от лидера на РЗС Яне Янев и група депутати.

"За" гласуваха 125 депутати, против бяха 53 , а се въздържа един. Предложението подкрепиха ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими. Коалиция за България и ДПС бяха против. В комисията ще участват 13 депутати, като шестима ще бъдат от ГЕРБ, по двама - от левицата и ДПС, по един - от Синята коалиция и "Атака", и един независим. Срокът на работата на анкетната комисия ще бъде шест месеца.

В началото Янев мотивира предложението си с това, че в последния мониторингов доклад се посочва, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи не са задоволителни. Според Янев, комисията трябва да разследва конкретни корупционни схеми и публични скандали, придобили публичност като "СПИН скандал", "кръгът "Фронтиер", "хидровъзел "Цанков камък", "източване на БДЖ", "АЕЦ Белене", "Арсенал-Казанлък" и други. Вносителят обясни, че обект на проверката на комисията ще бъдат случаи с прекратени производства, а не такива, по които съдът се е произнесъл.

Лидерът на РЗС Яне Янев оглави анкетната комисия. Той беше номиниран от колегата си Емил Василев, който се мотивира с обективността,  безпристрастността и честността на Янев.  Независимият Камен Петков репликира, че Янев е титан на  честността и добави, че "тук явно всяка къртица иска да стане агроном".  Не беше прието предложението на Коалиция за България  председател да стане Мая Манолова, нито на "Атака" - комисията  да бъде оглавена от Волен Сидеров.  Христо Бисеров /ДПС/ беше избран за заместник-председател на комисията.

От квотата на ГЕРБ в комисията са Димитър Лазаров, Димитър Бойчев, Красимир Ципов, Пламен Нунев, Румен Иванов и Златко  Тодоров. Представители на левицата ще бъдат Мая Манолова и Атанас Мерджанов, на ДПС - Христо Бисеров и Рамадан Аталай, а от "Атака"- Волен Сидеров. Сините не излъчиха свой кандидат.

Първоначално левицата предложи за свой представител независимия Георги Терзийски, но искането беше отхвърлено. Не беше прието и предложението на Тодор Великов независимите да бъдат представлявани от Касим Дал.

Водещи новини

Още новини