Мирослав Найденов: Поскъпва фуражът, поскъпват и храните

share

Увеличението на цените на фуражите неминуемо ще доведе до поскъпване на храните. Това не е проблем само в страната ни, а е тенденция в световен мащаб. Това коментира пред TV7 министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Скоро ще има заседание на съвета на министрите в ЕС, на което ще се обсъжда именно този проблем. В момента от министерството подпомагаме животновъдите, доколкото ни помага бюджетът. Вярвам, че потреблението ще регулира цените на храните, каза още той Найденов.

Във връзка с въвеждането с европейската директива, която ще забрани отглеждането на ориенталски тютюн, земеделският министър посочи, че страната ни се противопоставя на тази забраната.

Днес ще подпиша две писма до Европейската комисия, в които ще изложа становището на България относно отглеждането ориенталски тютюн. България се противопоставя още на идейно ниво за въвеждането на забрана на отглеждането на ориенталски тютюн. Добре е това, че българските евродепутати са единни в тази позиция. В България 200 000 души се изхранват от този поминък. Посетих скоро Гоце Делчев, а след това едно село до града. Там хората се изхранват само от тютюн. Почвата е благоприятна, всичко. Това е поминък за тях от дълги години. Няма с какво да го заместят. Така че позицията на България е ясна, подчерта той.

Водещи новини

Още новини