По-високи пенсии чак от април

share

Пенсиите догодина ще се увеличат с малко под 10%, като в най-добрия случай това ще стане от 1 април. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, цитирана от "Труд".

“Ако ме питате като народен представител, хубаво е пенсиите да бъдат увеличени още от началото на годината. А ако ме питате като шеф на бюджетната комисия, който горе-долу знае цифрите, максималното, което може да се направи, е може би от 1 април”, заяви Стоянова по-рано пред БНР. Тя обясни, че амбицията на управляващите е да увеличат пенсиите, така че да се покрие ефектът на инфлацията от 2009 г. насам, което прави около 9,5%. По данни на депутатката това ще струва на хазната около 800 млн. лв. годишно. Ако промяната се внесе от 1 април, бюджетът ще трябва да приготви около 550 млн. лв. По-малко вероятна опция е увеличението да стане от 1 юни, като в случая хазната ще се лиши от около 470 млн. лв.

Увеличаване на средствата за заплати
в бюджетната сфера за догодина обаче не се предвижда. “Моето мнение е, че заплатите в бюджетната сфера имат само един източник, по който могат да бъдат увеличени - намаление на административния персонал”, каза Стоянова.

Бюджет 2013 г. ще е готов до края на септември, като вече са ясни основните параметри, каза още Стоянова. Във финансовия план на държавата ще бъде заложен нисък ръст на икономиката и дефицит на нивото от т. г. - 1,3%. Според бюджетната прогноза, одобрена през пролетта от кабинета, заложеният икономически ръст за догодина бе 2,5%, а средната инфлация - 2,4%. За догодина се залагат близо 29,8 млрд. лв. приходи и разходи от близо 30,9 млрд. лв., като дефицитът съответно ще бъде около 1,1 млрд. лв. Не се предвижда промяна в ставките на нито един от основните данъци. Минимално, с около 2 ст./л ще поскъпне дизелът заради леко повишаване на акцизната ставка. Няма промяна и в размера на основните социални плащания. Минималната работна заплата обаче ще се повиши на 310 лв.

Няма съществени промени и по бюджетите на повечето министерства. МВР и министерството на отбраната традиционно ще получат по близо 1 млрд. лв., а социалното ведомство - 958 млн. лв. Фонд “Земеделие” ще разполага с 1,44 млрд. лв., а Националният фонд към МФ ще може да разплати 3,9 млрд. лв. европари.

Водещи новини

Още новини