Филип Гунев: Изнесени центрове за мигранти биха били в полза и на България

БНТ
share

Причината за намалението на миграцията тази година се дължи най-вече на двустранни споразумения, основно с Либия Тунис и отчасти с Турция. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият зам.- министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

По думите му, на вчерашното заседание на Европейския съвет не са взети радикални решения.

Европейската комисия излезе с радикално предложение, но заключенията на Съвета бяха като потупване по рамото - че трябва да се търсят иновативни начини за справяне с миграцията, зави Гунев.

В писмото си от понеделник Урсула фон дер Лайен отбеляза, че тези решения са по примера на Италия да се търсят изнесени центрове за бежанци. Тя каза, че ще се търсят решения дори със страни извън Европа, където да бъдат "изнасяни" тези бежанци. Другото предложение за тези центрове за мигранти е за мигрантите, които вече са в Европа и на които е отказано убежище. Предложението тук отново е изнесени центрове, т.е. отговорността да бъде прехвърлена на трета страна, коментира бившият зам.-вътрешен министър.

Премиерът Главчев: България подкрепя идеята за изнесени центрове за мигранти в трети страни

Всички тези предложения са сложни и скъпи, не е много ясно дали ще проработят, затова Европейската комисия препоръча да се види какви са възможностите и евентуално те да бъдат приведени в действие в следващите години. Това би работило в полза и на България. Ако има улеснения за връщане на афганистанци в центрове в трети страни, това би помогнало и на страната ни. Но юридическите пречки са много съществени и предстои да видим дали Европейската комисия ще може да намери решение, каза още Филип Гунев.

Той посочи, че дори и да тръгне нова бежанска вълна заради войната в Близкия изток, тя едва ли ще е през Турция и няма да засегне съществено България.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1715

Водещи новини

Още новини