Премиерът Главчев: България подкрепя идеята за изнесени центрове за мигранти в трети страни

БНТ
share

Смятам да похваля България със 70% намаляване на опитите за нелегална миграция в сравнение с 2023 г. Едновременно с това – трикратно увеличаване не задържаните. Трябва де спазят външните граници, правим това благодарение на сътрудничеството си с Турция. Изнесените центрове за мигранти в трети страни не са лоша идея. Имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. Това е добра идея, която ще подкрепим. Това обяви премиерът Димитър Главчев от Брюксел пред журналисти.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1708

„Не сме започнали преговори с Турция, но нямаме и много избор – с Турция най-добре, защото оттам е потокът, но те достатъчно добре пазят от наплив на мигранти. Затова подчертах, че много добре взаимодействаме с тях. Според мен ни е достатъчно добро сътрудничеството с Република Турция“, подчерта той.

 Очаква се европейските лидери да обсъдят предложението за създаването на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз, където те да пребивават временно, докато бъдат върнати в страните, от които идват.

Относно плана за победа на Зеленски, Главчев подчерта: „Бих го нарекъл формула за мир, не знам откъде се появи това „план за победа“. Позицията ни е непроменена - като служебно правителство знаете, че се придържаме към решенията на НС и ще продължим да го правим.“

По повод писмото на председателя на ЕК за приемане на България и Румъния в сухопътен Шенген, той заяви: „Предпочитам да не коментирам от суеверие. До края на деня не можем да очакваме новини. Стандартно това може да се очаква през декември, когато е следващата среща на вътрешните министри, но може и по-рано да получим новини. Докато не се е случило – не се е случило.“

Главчев: Подкрепяме разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата

„Позицията на България е, че трябва да има сдържаност и деескалация в Близкия изток, както и преминаване към дипломатически средства . Коридор №8 имахме възможност да го обсъдим в Берлин в понеделник – ние сме на нашата си позиция, че това е важен за изграждане коридор. Показателно за това е и включването на Румъния. Все повече се засилва значението на Коридор №8. Никой няма съмнение, че трябва да се изгради възможно най-бързо.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1708

Водещи новини

Още новини