НС ще заседава извънредно заради ПВУ?

Булфото (архив)
share

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова коментира пред журналисти изпълнението на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и глава REPowerEU.

Тя припомни, че тази седмица представи България в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Люксембург. Петкова проведе среща с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, с когото обсъди напредъка на България по изпълнението на ПВУ, като първата тема е била свързана с второто плащане.

"Очакваме тези дни да бъде даден 6-месечният срок за оценка. Това, което изпълним по второто плащане, изпълним. Приключваме с второто плащане и продължаваме нататък", каза финансовият министър, допълвайки, че евентуално забавяне би забавило целия План и би поставило под съмнение изпълнението му. 

Вицепремиерът Петкова разговаря с еврокомисар Джентилони

Двамата с Джентилони са коментирали и глава REPowerEU и изменението на ПВУ. "България действително е единствената държава, която няма разработена глава REPowerEU. Средствата там са предвидени в размер на 479 млн. евро", каза Петкова. Тя допълни, че по отношение на изменението ЕК допуска лека отсрочка, но проблемът е, че колкото повече се бавим, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите по плана, защото крайният му срок е август 2026 г. По думите на финансовия министър всяко забавяне би затруднило инвестициите да бъдат изпълнени в срок.

По-рано днес министър Петкова каза, че се обсъжда въпроса за свикване на извънредно заседание на парламента заради ПВУ, предаде БТА. Преди представянето на анализ на Съвета за икономически анализи Петкова обясни, че е била в Народното събрание, където е бил обсъдено това. Пред журналисти тя коментира, че това зависи от депутатите. Искаме да обсъдим политики, реформи, инвестиции и параметрите по бюджета, те са наясно, от тях зависи, добави Петкова. По думите ѝ от вариантите са експертно обсъждане или извънредно заседание. 

Вечерна риалити програма: ИТН и „Възраждане“ блокираха трибуната на НС, осветлението в пленарната зала беше изгасено

Петкова припомни, че тенденциите показват изпреварващо нарастване на разходите в сравнение с приходите. Затова ще бъдат проведени срещи с работодателските организации, със синдикатите и с политическите партии, като по думите на Петкова Министерството на финансите е в готовност за тази среща и дискусия. Тя обясни, че мерките са разходни и приходни, като целта им е от една страна да осигуряват икономически растеж и развитие, а от друга - да не оказват влияние върху инвестициите и върху развитието. 

Водещи новини

Още новини