СО поставя силен фокус върху подготовката на Бюджет 2025

Булфото (архив)
share

Столичната община поставя силен фокус върху разработването на нова финансова политика, която да осигурява повече възможности за развитието на проекти в столицата.

“Използвам случая да благодаря на Иван Василев и Никола Лютов за високия професионализъм и отдаденост, с която изпълняват задълженията си в обществен интерес. И двамата имат моето пълно доверие. В предстоящите месеци приоритет в управлението става подготовката на бюджета на Столичната община за 2025 г. В същото време изграждането на инфраструктурата на общината трябва да продължи да се случва на ниво и част от реформите за по-доброто изпълнение на проектите минават през правна и административна подготовка. Промените в отговорностите за секторите в екипа са направени след прецизен анализ на нуждите от развитие на две от ключовите направления в общината”, коментира кметът на Столичната община Васил Терзиев.

“За да ускорим развитието на Столичната община и да реализираме амбициозните цели от управленската си програма, имаме нужда от бюджет, планиран спрямо приоритетите на хората в града и на неговите дългосрочни нужди, включително и стратегия за допълнителни източници на финансиране. Разработваме различни модели, чрез които да финансираме инвестициите в по-модерен и удобен градски транспорт, проекти, които ще направят града ни по-чист и зелен, както и такива, които ще развият ключовата инфраструктура в града,” заяви Иван Василев, зам.-кмет “Финанси и здравеопазване”.

Паралелно с това започна подготовката на бюджетната рамка за 2025 г. През 2024 г. Столичната община работи с рекорден бюджет. Зам.-кметът проведе срещи с граждани и районни кметове на 12 района и в диалог бяха идентифицирани значими за тях проекти, които да залегнат в бюджета за 2025 г. Посещенията в останалите 12 района на Столичната община продължават през ноември. 

Васил Терзиев: Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон

Реализацията на инфраструктурните проекти в столицата ще следи заместник-кметът по “Правен и административен контрол”, Никола Лютов, който поема временно поста на заместник-кмет по “Обществено строителство”.

“В направление “Обществено строителство” работят инженери и специалисти с изключителни професионални знания и експертност. С наближаването на края на строителния сезон, направлението има необходимост от по-сериозен контрол върху изпълнението на договорите в срок, за да бъде гарантирано своевременното приключване на проектите, а всяко нарушение на договорните клаузи да бъде санкционирано. В същото време направлението е фокусирано в подготовката и обявяването на нови обществени поръчки, което поражда необходимост от детайлен анализ и промяна на проектите на договори. Целта е да се осуетят некачествено изпълнение в бъдеще и защитата на интереса на общината и жителите й, които са наш основен приоритет”, коментира Никола Лютов, цитиран от пресцентъра на СО.

Водещи новини

Още новини