Министър Карадимов от Благоевград: В момента интересът към инвестиции в България е сериозен

Булфото (архив)
share

В момента интересът към инвестиции в България е доста сериозен, каза пред журналисти в Благоевград служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който днес се срещна с общинското ръководство на Благоевград във връзка с възможностите за привличане на инвеститори в областния център.

На журналистически въпрос какви представители и на какъв бизнес проявяват интерес към България, министър Карадимов отговори, че това са основно представители от Китай, които са с множество проекти, много активни са и турските инвеститори. Идеите за инвестиции са основно свързани със зелена енергия, допълни той.

България е атрактивна с ниски данъци, образована работна ръка и добра логистика, каза още Карадимов. Той допълни, че цялата тенденция във връзка с инвестиционния интерес, която върви в Европа, е в обратна посока, поради което и България няма как да остане встрани от тези процеси.

Министър Карадимов: Защо държавата се е довела до положението една фирма да ѝ диктува условия, за да има машинен вот?

„Не може енергоносителите ви да са четири пъти по-скъпи, отколкото в Америка, и вие да не очаквате ключови индустриални предприятия от Европа да се прехвърлят към Америка“, каза още министърът на иновациите и растежа. Той допълни, че българската икономика има сателитно – обслужващ характер на тези големи предприятия, но има вероятност тази дейност в следващите години да изпълняват мексикански предприятия.

„Ние трябва много ясно да ги виждаме тези опасности и оттук нататък да създадем колкото се може по-атрактивни условия, за да може да преодолеем тази тенденция. Тя може да бъде преодоляна“, посочи служебният министър. Според него индустриалните паркове са един от начините за преодоляване на тази тенденция. 

Водещи новини

Още новини