Костадинов не може да си обясни защо България подкрепя израелската агресия, помоли някой да му даде определение за "хуманна бомбардировка"

Булфото, архив
share

Ние сме единствените, които не подкрепихме становището на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Причината беше, че искахме КСНС да излезе със същата позиция, каквато имаше и по отношение на войната в Украйна. За пореден път забелязваме двоен стандарт – много тежко лицемерие, което може да ни струва много. Това каза след края на КСНС лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2925

„В Украйна наистина се води жестока война, която засяга стотици хиляди българи непосредствено, които живеят на територията на Украйна и на Руската федерация. Тази война е много по-близо до границите на България, отколкото е войната в Близкия Изток. Това не спря българското държавно ръководство да се включи във войната като помага на Украйна с оръжия, да продава оръжия, да обучава военни на територията на България“, добави той.

„Същевременно, когато се обсъждаше войната в Близкия Изток, през цялото време се говореше колко внимателни, тактични, умерени и балансирани трябва да бъдем. В единия случай се оказва, че не е проблем буквално да се включим във войната на страната на Украйна, а в другия трябва да бъдем тактични, деликатни и умерени. И в единия, и в другия случай става въпрос за агресия. В единия случай Русия към Украйна, в другия – Израел към Ливан. И не само към Ливан. Позицията ни беше, че трябва да осъдим израелската агресия така, както руската. На практика България избира страна както в единия, така и в другия случай. Избира страна противно на собствената си логика. В единия случай с Украйна твърдим, че избираме страната на жертвата. В този случай нашата страна на практика взема страната на агресора“, посочи Костадинов.

"Брутален деспот": колко далеч би стигнал Бенямин Нетаняху, за да прекрои Близкия изток?

„Повече от 45 000 жени и деца са избити в Газа. Това е два пъти и половина повече от всички цивилни жертви в Украйна за две години и половина, почти три години война. В единия случай в Украйна се вторачват всички световни медии и целият фокус на общественото внимание се насочва там. В другия случай, където убиват по няколко стотин души на ден – няма проблем. Не е проблем, когато Израел бомбардира една суверенна съседна държава като Сирия, не е проблем, когато американците го правят. Не е проблем, когато Израел бомбардира една държава като Ливан. Те го правели хуманно, като предварително предупреждавали хората за да могат да се изселят хората от къщите си, преди да им ги сринат“, каза още той.

„Ако някой може, да ми даде определение за хуманна бомбардировка. Не знам в международното право да съществува такъв термин“, обясни той.

Конфликтът в Близкия изток: Няма пряка заплаха за България, но се повишава рискът от терористични атаки

„Израел обяви генералния секретар на Организацията на обединените нации за персона нон грата“, припомни Костадинов.

„Опасност за националната сигурност на страната има, тя беше коментирана. Към настоящия момент, поне с оглед на сегашното развитие на ситуацията, тази опасност не е толкова близка, но в перспектива я има и е опасност за световния мир като цяло, защото тук е застрашена съдбата на човечеството. Позицията ни не е антиизраелска. Тя е промирна. Трябва да има мирни преговори“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2925

Водещи новини

Още новини