Бонев: Софиянци няма да останат на студено и без градски транспорт

Булфото (архив)
share

Очаква се днес запорът на сметка на "Топлофикация София" от страна на "Булгаргаз" да падне. Това заяви общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС) Борис Бонев в студиото на "България сутрин". 

Той е категоричен, че няма са стигне до ситуация, в която софиянци да останат на студено. 

"Единственият, който може да дръпне шалтера, е държавата, "Булгаргаз" е държавно предприятие, премиерът е от ГЕРБ, служебното правителство е от ГЕРБ. Задълженията към контрагентите е 1,6 млрд. лв. и те са от повече от 20 г. Точно сега в предизборна обстановка за 20 млн. неизплатени задължения, и то ден след като дружеството обяви готовност за старт на отоплителния сезон, това е провокация от ГЕРБ", убеден е Бонев.

Борис Бонев: Запорирането на сметките на „Топлофикация“ е политически акт

По думите му Столичният общински съвет няма как да отпусне и тези средства. Кметът Васил Терзиев провежда разговори и очакванията са запорът да бъде вдигнат още днес.

"Без държавна инжекция не може - държавата е една от причините да се натрупат задълженията. Цената, на която купуват природния газ, е пазарна, а цената на която продават, се регулира от КЕВР. Особено при инвазията в Украйна тази разлика стана огромна, тази тежест не можеше да се прехвърли на абонатите, държавата трябваше да я покрие", заяви Бонев.

От "Спаси София" са категорични, че решението на кризата с дълговете на "Топлофикация" не е приватизацията на дружеството.

В ефира на Bulgaria ON AIR Борис Бонев изрази позицията си, че няма опасност софиянци да останат без градски транспорт. 

"Тази година има рекорден бюджет на градския транспорт, имаме повече пътници, отколкото бяхме предвидили и повече приходи", мотивира се общинският съветник от ПП-ДБ-СС.

Бонев категорично заяви, че промяната в движението по булевардите е била неизбежна, а недоволството идва само от част от живущите. И по "Патриарха" задръстване става, само когато "десетина живущи в района блокират пътя с протест". 

Във връзка с отрязаните 39 дървета но "Опълченска", гостът припомни, че ще бъдат засадени нови над 100. 

Борис Бонев заяви също, че в списъка на МРРБ с одобрените проекти за финансиране са парите за проектиране на 7 квартални и 2 буферни паркинга.

Водещи новини

Още новини