Терзиев за казуса с АПИ: За пореден път държавна институция се използва за политически цели

Булфото
share

За пореден път сме свидетели как държавна институция се използва за политически цели, вместо да решава проблемите на хората. В позицията на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са смесени три различни теми, представени по манипулативен начин и всяващи объркване и страх у хората в София.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев в пост във Фейсбук. 

Какви са фактите:

През 2020 г. с решение на Министерския съвет № 127 републиканската пътна мрежа е извадена от обхвата, за който трябва да се плаща винетен стикер. За Софийския околовръстен път не се дължи винетка. Столичната община има сключено споразумение с АПИ за поддръжка на републиканските пътища на територията на общината за 2024 г. и предстои да бъде подписано същото споразумение за следващата година – 2025 г., както се подписва всяка година.

Мостът на бул. „България“ и Околовръстен път е собственост на АПИ.

Столична община не подписва споразумение с АПИ за Околовръстния път и може да се наложи въвеждане на винетки за използването му

Столичната община изпълнява своята част от споразумението с АПИ за поддръжка на републиканската пътна мрежа на територията на общината. В съответствие с това е възложено обследване на мостовото съоръжение на бул. „България“ и Околовръстен път. Обследването, извършено от екип инженери от УАСГ, дава ясни препоръки, че трябва да се направи основен ремонт на съоръжението. Докато АПИ отказва да признае отговорността си за този ремонт, Столична община предприе аварийни действия. Извършва се аварийно подпиране на мостовото съоръжение. Безопасността на хората е основен приоритет и с нея няма да бъде направен компромис. След като бъде осигурена безопасността, ще бъде пуснато и движението.

Аварийните дейности станаха възможни, след като главният архитект издаде протокол по чл. 195 и чл. 196 от Закона за устройство на територията, който посочва обекта като авариен и дава възможност на Столичната община да започне работа.

Когато държавата не е на мястото си, Столична община е там, за да решава проблемите, попита Теризев. 

Водещи новини

Още новини