Сакскобургготски: Ще съжаляваме за отказа от АЕЦ "Белене"

share

През последните месеци сме свидетели на крайното политизиране на една стратегическа за страната ни тема, свързана с капацитета ни да градим визия за развитието си с години напред. Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в изявление, публикувано на личния му сайт.

"Строителството на АЕЦ „Белене” е изключително важен въпрос за нашата енергетика и е нормално да има политически измерения, но превръщането му в инструмент за „стягане на партийните редици” или за „подготовка за избори” е най-малкото абсурдно. Дългосрочното развитие на електроенергията у нас би трябвало да е обща цел за партиите от целия политически спектър. Одобрението на такъв голям енергиен проект няма нищо общо с „ляво” или „дясно” мислене, каквито са между другото някои от аргументите, които се чуват. Зная, че и това мое мнение, ще бъде определено като подкрепа не за централата, а за една или друга партия", се казва в изявлението на Симеон Сакскобургготски.

"Лично аз съм сред хората, които са убедени, че след 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да сме енергийно независими, и че не сме се възползвали от един източник на енергия, който е сред най-щадящите природата – не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни ресурси, не зависи от климатичните капризи. Стойността на тази енергия е по-ниска, бързо възвръща инвестираното. Дори и за неекспертите вече е ясно, че през 2050 г. в Европа, а и в целия свят, ще има сериозен енергиен дефицит", се казва в изявлението му.

"Твърденията, че няма нужда от „Белене”, защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото наивни. Когато бе взето решението за размразяването на строежа, ръстът на икономиката в България бе 5-6% годишно. Ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност можеше да се очаква дефицит на електроенергия. Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае е дали докато се построи АЕЦ „Белене”, няма да има нужда от още повече електроенергия. Една от реалните възможности бе да изнасяме енергия за Италия, която и до днес съжалява за решението да остане държава без ядрена енергетика. Ако нямаше пазар и бъдеще, дали Румъния щеше да строи „Черна вода”?", се казва в писмото.

"При провеждането на референдум, е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ „Белене”, като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС", заявява Сакскобургготски.

Водещи новини

Още новини