Турция иска да поставим паметна плоча на убит в Бургас консул

share

В писмо до кмета Димитър Николов южната съседка настоява да получи разрешително, в противен случай ще откаже паметник на наш просветител в Измир, пише "Бесове". 

Кметството на Община Измир може да взриви крехкия етнически мир в Бургас с настояване да поставим пред Генералното консулство на Турция на бул.“Демокрация“36-38 паметна плоча на убития през 1982 г. турски дипломат Бора Сюелкан. Настоящият турски консул Джем Улосой е изпратил официално искане  до кмета на Бургас Димитър Николов да даде разрешение за поставянето на плочата върху оградата на консулството, става ясно от писмения документ, с който бургаският сайт разполага.

Бора Сюелкан е консулът, който бе екзекутиран  пред дома си в жк „Славейков“ на 9 септември 1982 г. Поръчителите и извършителите на кървавия атентат остават до ден-днешен неразкрити, но неофициално той се приписва на арменската терористична организация  АСАЛА. За първи път, от 30 години насам, южната ни съседка повдига официално този болезнен въпрос и настоява да се отбележи упорито премълчавания от нашите власти факт.

Водещи новини

Още новини