От Оруел и Министерство на истината, през плоската земя, до отказа от ваксини: депутатите забраняват вече непозволената смяна на пола

Булфото, архив
share

На 12-ти септември депутатите от ПП-ДБ се включиха в надпреварата кой по-добре ще забрани вече непозволената смяна на пола на деца под 18 години.

Измененията са в Закона за закрила на детето и са подписани от Даниел Лорер, Ивайло Шотев, Катя Панева, Йордан Терзийски, Вяра Тодева и Ивайло Митковски. В законопроекта още се предвижда наказание за лекари, които биха участвали в подобен процес, както и глоби от 30,000 до 50,000 лева и отмяна на лекарските права.

Забранява се извършването на медицински дейности за промяна на фенотипните и други полови белези на генотипния пол на непълнолетни лица, освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето им, гласи единият текст, предложен в закона за здравето (през закона за закрила на детето) от Катя Панева, Ивайло Шотев, Даниел Лорер, Йордан Терзийски и Ивайло Митковски. Медицински специалист, който наруши тази забрана, се наказва с глоба от 30 до 50 хил. лв., а при повторно нарушение - с лишаване от право да упражнява медицинска професия за срок от 6 месеца до 2 г.

Адв. Любенова: Промените в Закона за закрила на детето затвърждават стигмата, която лежи върху цялата ЛГБТ общност у нас

В Закона за закрила на детето пък се дописва, че детето има право на закрила от прилагане на медицински дейности, които целят промяна на пола, както и че има право на медицинска, психологическа, социална и експертна помощ по въпроси, свързани с пола му, които да укрепят психологическото му развитие и осигурят лечение при необходимост. Друго допълнение гласи, че се забранява публикуването, излагането, представянето или предлагането на информация или носители на информация на деца, които съдържат порнографско съдържание или съдържание, опасно за психическото или физическото здраве. Същата забрана се въвежда и за информация, която е опасна за индивидуалното развитие на детето или която подбужда към употреба на неразрешени вещества и продукти.

Смяната на пола е де факто забранена както чрез медицинските стандарти, така и чрез тълкуването на такива интервенции като телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс, признават самите вносители. Поради това няма нито една операция за смяна на пола или хормонална терапия на деца. В нормална ситуация, допълват те, изричното уреждане на такава забрана би било излишно. Но сега ставала наложителна, защото "безотговорни политически сили, които са решили да извличат политически дивиденти, като разпалват страховете на хората, привнасяйки в дневния ред несъществуващи у нас проблеми".

Кой, обаче, определя дефиницията на думата "истина", която според законопроекта, децата трябва да знаят и да им бъде преподавана?

Въпроса повдигна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, като направи препратка към антиутопичния политически роман на Джордж Оруел - 1984. "Как установяваме кое е истина и кое не е?", запита той и спомена описаното в романа Министерство на истината.

Постоянният представител на Украйна в ООН осмя Лавров, че цитира Оруел

Божидар Божанов (ПП-ДБ) секна разказа на Костадинов, връщайки се в реалността, като отсече: "Министерство на истината в България - няма да има"!.

Акад. Николай Денков (ПП-ДБ) даде дефиниция за истината. Той обясни, че върху психиката на хората, включително и децата, може да се въздейства чрез дезинформация. "Дали ще я наричаме неистина или лъжи, може да създаде масова психоза. Вие сте образован човек, можем да припомним примери от историята, масови психози от автори на научна фантастика са довели до негативни въздействия", влезе в наративна на лидера на Костадинов той. 

"Възраждане доста често използва този прийом: за това, че можем да изплашим хората, използвайки неистини. В някои случаи има конкретни факти, в други има постижения на науката, които се смятат за най-доброто знание, което имаме в момента. Твърденията, че няма начин да се установи дали едно нещо е истина, или не - не е вярно", обърна се той към колегата си от "Възраждане".

"Черният списък" с учителите: "Възраждане" прилага изпитана формула - насъсквай "тези" срещу "онези"

"Може да има привъженици на партии, които мислят, че Земята е плоска, но тя не е и това е научен факт. Има милиони хора, спасявани от ваксини. Вашият отказ от ваксината вероятно е довел до смъртта на българи", предположи още Денков. 

"Възраждане" подкрепя ваксините", отсече Костадинов.

И уточни: "Ваксините срещу COVD са експериментални и допринесоха за много смъртни случаи, доказани по цял свят, в резултат на което вече не се използват. Не спекулирайте с човешкия живот и смъртта - не ви прави чест, а току-що го направихте", помоли той. 

Водещи новини

Още новини