Тодор Тагарев: За година загубихме трима пилоти - твърде много е

Булфото, архив
share

В последните 3 години загубихме трима пилоти. Това са твърде много катастрофи за тези години. Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев за катастрофата с учебния изтребител L – 39 ZA, която се случи при подготовката за отбелязването на 20 години от членството ни в НАТО.

При полета загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров.

"Имайки предвид колко се лети в българската авиация, има много произшествия. В последните години загубихме трима пилоти. Тези катастрофи са твърде много за 3 години", заяви Тагарев пред БНТ.

"Проблемите са от най-различен характер. За съжаление, в предните два случая не се изясниха детайлно причините, което за мен е доста сериозен пропуск. Със сигурност в случая от 2021 г., ако се окаже че причината не е техническа, то тя ще е от човешки характер. За всички причини трябва да се работи да бъдат премахнати, но за тези, които са субективни, със сигурност трябва да се работи".

По думите на Тагарев не може да се каже отстрани каква е причината за инцидента, трябва да бъдат изследвани всички възможности. 

Грешна техника на пилотиране е причината за трагедията край "Граф Игнатиево", според бившия военен пилот Николай Калев:

"Днес гледах едно видео което показва че пилотите изпълняват един доста сложен маньовър и ако допуснем, че не е имало техническа грешка или сблъсък с птица, то остава въпросът с подготовката. Дали този техен опит е бил достатъчен за подготовката на самото шоу и този полет? Не се знае дали са изпълнявали това, за което са се готвили по време на полета, или е имало някаква промяна в това, което са изпълнявали", допусна бившият министър.

По думите му в такава височина сблъсъкът с птици е възможност, но е изключително рядко срещан. "Ако все още бях министър на отбраната, нямаше да има такова шоу. Българската авиация едва смогва с минималните задачи, които извършва, много големи са трудностите и ние нямаме какво да отбелязваме". 

Според бившия министър има желаещи да стават пилоти, но въпросът е дали ние ще им дадем подходящата подготовка, каквато получават в съседни страни. Вчера загинаха двама от най-опитните ни пилоти на авиобаза Граф Игнатиево. Самолетът им катастрофира по време на репетиция за авиошоуто, което трябваше да се проведе днес.

Днес е обявен ден на траур за Военновъздушните ни сили. Военна окръжна прокуратура и военна полиция трябва да извършат втори оглед на мястото на произшествието. Инцидентът е станал и пред очите на международните гости. Самолетът е бил последно реновиран през юни месец миналата година – в Чехия. Бил е напълно пригоден, технически изправен, проверен е преди самия полет.

Водещи новини

Още новини