Велизар Шаламанов: Загубихме едни от най-добрите пилоти и инструктори на бъдещите летци

Bulphoto (архив)
share

Авиокатастрофата в "Граф Игнатиево" е шок за всички. Загинаха двама от най-добрите ни пилоти, инструктори на бъдещите летци. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на предаването "Денят ON AIR".

"Разумно постъпи министър Запрянов с дните на траур, в които трябва да си дадем сметка, прекланяйки се пред тези жертви, че това са хора, които рискуват живота си за нашата сигурност. Дължим им и ясна отговорност. Загубихме пилот преди три години, сега още двама. Важно е да бъдат осигурени най-добрите условия, след като се простим с тези пилоти - да бъде проведено обективно разследване. Днес е време да сведем глави пред тази загуба", настоя Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него политиците не трябва да използват армията и хората в униформа за пиар и политически проекти.

Ето кои са загиналите пилоти в "Граф Игнатиево"

"Тази трагедия трябва да доведе до дълбока промяна в начина, по който като минимум се развиват нашите ВВС. Влагат се немалко пари, много хора влагат усилия", подчерта бившият министър на отбраната.

"Трудно е, когато има десетки разновидности на летателна техника от по няколко бройки, да поддържаме и съответната компетентност на техници, фирми. Нека след тези три дни разговорът да бъде смислен. Не може изискванията да са за по 100-200 летателни часа, а при нас да са много по-малко. Предстои пристигане на нова техника. Армията ни няма да се подобри с това да организираме още едно авиошоу и ще демонстрираме нещо с единични самолети и хеликоптери", напомни Шаламанов.

Решенията трябва да се вземат много задълбочено, призова той.

Водещи новини

Още новини