Правителството поиска училищните здравни картони да станат електронни

Bulphoto (архив)
share

Профилактичните здравни карти за детските градини и училища да станат електронни - за това настоя служебният премиер Димитър Главчев. Идеята е да се облекчи бумащината. Здравният документ съдържа основни данни за пациента като тегло, ръст и направени ваксини и трябва да се представя в началото на учебната година на хартия.

5 дни преди началото на учебната година служебният премиер поиска здравно-профилактичните карти и т.н. "контактни бележки" за деца и ученици да бъдат дигитализирани.

"Струва си да положим усилия да облекчим големия обем от документи, който се движи между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище, айде, чудех се някакъв синоним да използвам, защото не се харесва напоследък ''евроатлантизмът'', но какво да кажа, Европа си е Европа, Атлантика си Атлантика, а България е избрала този път на развитие", каза Димитър Главчев.

Министър Кондева разкри кога ще бъдат доставени следващите две въздушни линейки

Пътят - освен на развитие - е и към дигитализация, потвърди и здравният министър.

"Ще направим съответните промени в системата, така че да можем до края на годината да реализираме проекта за профилактична карта", каза Галя Кондева.

Личните лекари също приеха идеята, но отбелязаха, че нововъведението няма да намали опашките пред кабинетите им преди 15 септември.

"Електронно не означава дистанционно, винаги всеки документ се издава след преглед в кабинета", обясни пред БНТ д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар - Пловдив.

"Както е медицинската бележка за отсъствия, по същия начин. Изпраща се в училището - тя си отива и си я отварят учителите", посочи д-р Николина Самарджиева, общопрактикуващ лекар - Благоевград.

Родителите одобриха дигитализацията, дори предложиха периодът за представяне на профилактичната картата да е по-дълъг, за да се избегнат опашките.

"Много разправия е - тичаш насам-натам, пък нещо не е направено както трябва. Трябва да се върнеш в лабораторията, ако може да става електронно - няма смисъл. Ние сме от село, не сме от град, да ходиш чак до града, за да се направят тези неща. Мисля, че ако е електронно, ще е по-удобно за всички", коментира Даниела Каменарова, родител.

"Според мен трябва да се направят на групи по месеци децата и да има срок до края на годината, а не точно за 15 септември всичко живо да носи бележка", смята Диляна Кънева, родител.

Очаква се близо 1 милион деца да тръгнат на детска градина и училище идния понеделник.

Водещи новини

Още новини