Георги Готев: България можеше да предложи кандидат за еврокомисар, който няма “скелети в гардероба”

Булфото архив
share

Екатерина Захариева и Румяна Желева си приличат по нещо. Има същото самочувствие, че понеже е жена от Европейска народна партия, всичко ще мине гладко, пък видяхме, че хич не беше гладко преди. Това каза в предаването “Кой говори” по Дарик издателят на EURACTIV България Георги Готев.

По думите му, ако кандидатурата на Захариева беше минала през Народното събрание, по начина, по който словенците искат да утвърдят своята кандидатка, на България щеше да бъде спестен рискът кандидатът за еврокомисар да се провали.

На въпросът съществува ли такъв риск, Готев посочи опасенията за интегритета на Захариева, свързани с нейното минало.

Милен Керемедчиев: Трябваше да извадим кандидат за еврокомисар и да кажем ресор, за който се борим

“С нейния съпруг, с нейната съпричастност с ВМРО и онази история с паспортите отпреди 6 години”, допълни Готев и заяви, че има възможност да възникнат въпроси и тя да трябва да влезе в обяснителен режим, от който трудно да излезе.

Според журналиста България е можела да излезе с кандидат, който няма такива “скелети в гардероба”. Във фигурата на еврокомисар е заложен престижът на страната, категоричен е Готев.

Ако Урсула фон дер Лайен постъпи честно, тя би трябвало да даде на българската еврокомисарка добър портфейл, защото България отговори на нейното изискване и изпрати две кандидатури, за да увеличи бройката на жените, коментира Готев.

Той прогнозира обаче, че председателят на ЕК ще даде на страната ни един остатъчен портфейл, който няма особено значение.

Припомняме, че в началото на седмицата базираното в Брюксел издание “Политико” съобщи, че вероятният ресор за Захариева е хуманитарната помощ.

Водещи новини

Още новини