Милен Керемедчиев: Трябваше да извадим кандидат за еврокомисар и да кажем ресор, за който се борим

Нова телевизия
share

България е трябвало да предложи само един кандидат за еврокомисар и да посочи ресор, за който се бори. Това мнение изрази бившият зам. външен министър Милен Керемедчиев.  

„България е единствена от 27-е страни-членки, която представи две кандидатури за еврокомисар и с това угоди на Урсула фон дер Лайен. Това го правим за втори път – предишните две кандидатури са на Даниел Лорер и Илиана Иванова. Направихме точно обратното, на това, което направиха всички останали страни членки. Направихме го поради изключително слабата, дори липсваща външна политика, която имахме последните месеци. Имахме премиер, който съвместяваше и този пост”, коментира дипломатът.

„Другите страни казаха: „Ние смятаме, че този ресор би отговарял на нашите национални интереси по най-добрия начин и представяме кандидатура на най-добрия експерт, който изваждаме на национално ниво за тази позиция. Ние се борим за този ресор с този кандидат”. А България направи обратното - дадохме две имена, като оставихме националния избор кой да бъде представител на България в ЕК на г-жа Фон дер Лайен. И второ – сложихме имената, а не застанахме с ресори зад тях”, каза Керемедчиев.

„Ние сложихме име и чакаме как ще се разпределят ресорите”, каза Керемедчиев. И обясни, че сега българският кандидат ще има една седмица да се подготви за ресора, който му дадат.

Фон дер Лайен официално избра Екатерина Захариева за еврокомисар

„За мен това беше изключително погрешно и показа слабостта, която показваме като член на ЕС”, обясни Керемедчиев.  „Трябваше да извадим съответния кандидат и да кажем: „Ние се борим за този ресор и това е нашият кандидат”, смята дипломатът.

„Имахме огромен шанс, който пропиляхме, и това е ресорът „Разширяване”. Няма да ни го дадат, ако не го бяхме поставили като искане”, каза още той.

„Първо, сегашният еврокомисар, който отговаря за разширяване, господин Вархеи, който е унгарският представител, получава огромни критики от другите европейски страни за лошото му водене на ресора и подготовката на страните-членки. Второ, в момента виждаме, че страните кандидатки за членство са от Западните Балкани и от съседни на нас страни. В това число и Северна Македония. За България беше изключителна важност и приоритет ние да можем да водим този процес и можем да се справим с толкова важен процес”, каза Керемедчиев.

Водещи новини

Още новини