Мехмед Юмер: Доган дължи отговори за Пеевски

БНТ
share

Задълбочаващата се криза се трансформира в едно напрежение, което завладява институциите и политиката въобще. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ журналистът Мехмед Юмер по повод разцеплението в ДПС.

Ако двете крила стигнат и по-нататък в задълбочаването на кризата, може да има и сериозен отлив на гласоподаватели, добави той.

Електоратът на ДПС винаги е държал на емоционалната връзка с лидера. Много от действията на лидера не се подлагаха въобще на критика, ДПС се управляваше авторитарно. Затова, когато Ахмед Доган се оттегли от активната политика, те не знаеха как да продължат напред, защото нямаше демократични практики, посочи Юмер.

Защо тези, които сега говорят срещу Делян Пеевски, не станаха и не хвърлиха оставки, когато той беше избран за съпредседател по време на конгреса на ДПС. Доган нарече Пеевски феномен и всички структури се надпреварваха да го номинират. Те приписваха някакви свръхестествени качества на лидера, който според тях винаги може да разреши проблемите, коментира журналистът.

Доган готви коалиция "Алианс за права и свободи" без ДПС

В очите на твърдолинейния електорат на ДПС Пеевски нямаше толкова значение, колкото той беше функция на прозорливостта на иконата Доган. На Доган се приписваха някакви мистични свойства, с които може да разреши всеки проблем, отбеляза Мехмед Юмер.

По думите му в крилото на Доган са останали хардлайнерите на ДПС. В съзнанието на част от тях е, че някой иска да разруши ДПС, добави Юмер.

Почетният председател Ахмед Доган дължи отговори от колко години познава Пеевски и в какви отношения са били, как тръгна генезисът на Пеевски, как го нарече феномен. Това най-много ще успокои съвестта на хардлайнерското ядро на ДПС. Може би Доган дължи и извинение, политиците трябва да се научат и да се извиняват, каза още журналистът.

Водещи новини

Още новини