Премиерът Главчев и председателят на камарата на представителите на Япония обсъдиха увеличаването на инвестициите, туризма и иновациите

МС
share

Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с председателя на камарата на представителите на Япония Фукуширо Нукага, който е на посещение в България.

Фокус на разговора бе заявената готовност за продължаване на политическия диалог и издигане на нивото на отношенията до стратегическо партньорство, особено в контекста на трите годишнини през 2024 г.

През тази година отбелязваме 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Премиерът Главчев бе категоричен, че Япония остава приоритетен партньор и традиционен приятел на страната ни.

Президентът разговаря с председателя на Камарата на представителите на японския парламент

Япония е един от ключовите търговски партньори на България в региона на Източна Азия. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на повече японски инвестиции, увеличаване на износа на български стоки и насърчаване на туристическия обмен.

Димитър Главчев и Фукуширо Нукага бяха единодушни, че и други сфери като информационните технологии, стартъпите автомобилната индустрия, изкуствения интелект, енергетиката и иновациите дават възможности за разширяване на двустранното партньорство. Дискутирано бе и бъдещото присъствие на японски компании в българските индустриални паркове, съобщават от правителствената пресслужба.

Председателят на камарата на представителите на Япония Фукуширо Нукага заяви, че България ще остане ценен партньор не само в двустранното сътрудничество, но в партньорството между Европа и Азия.

Водещи новини

Още новини