Андрей Райчев: Драмите в БСП и ДПС няма да имат значение, ако на изборите се явят едва 4 милиона българи, ГЕРБ губи доминацията си при следващ вот

Кадър: БТВ
share

Нашите политически лидери се държат пропагандно. Абсурдът е много голям. Най-активен е г-н Пеевски в говоренето си срещу Радев, на второ място е това на ПП-ДБ за Пеевски, Борисов не говори за никого. ДПС и БСП говорят за регистрациите, а "Възраждане" си ги знаме. Това заяви социологът Андрей Райчев в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Защо Пеевски напада Радев, който не участва в изборите? Защото вее онова знаме, с което ще се обърне после и ще каже: Хайде момчета, да правим правителство! А тези, за които се вее това знаме всичко искат, но не и да управляват с Пеевски. Той се бие с Радев, за да се съюзи с тези, които се бият срещу него. Разковничето е Борисов, но той мълчи, посочи той.

„На дадения етап е изключително важно да кажем, че ДПС на Доган като че ли ще спечели битката с ДПС на Пеевски. Това е така, защото ЦИК спази буквата на закона. Всичко е много динамично. Изглежда, че Доган е с една крачка пред Пеевски. Разпадът на партиите, на който ние сме свидетели е вследствие на нефункциониращата политическа система. Този очистителен процес може да се окаже здравословен”, смята политологът Слави Василев.

Делян Пеевски: След явния натиск от Радев, ЦИК е компрометиран. Отказът за регистрация на коалицията "ДПС-Ново начало” е незаконен

По думите на Андрей Райчев двете ДПС-та трябва да премерят сили на избори. „Докато Доган е жив той няма да води етнически разложителна политика, нито ще подчини българските турци на исляма, нито ще подчини българските турци на Анкара - в това съм убеден. Това е дреболия в сравнение на това как ще изглежда нашето правителство. Всичко зависи от победителя Борисов”, заяви той.

„За Борисов е по-важно Тръмп да спечели президентските избори в САЩ. Всички Магнитски изпълнения бяха около газопровода и транзита на руска газ”, подчерта Райчев.

Слави Василев се съгласи с тази теза.

„Представете си ПП-ДБ дали могат да участват в едно правителство с Пеевски? Той през цялото време вее едно такова знаме и всичко зависи от Борисов. На 6 на обед Борисов ще започне да мисли за политическата ситуация, а и вече ще е ясно кой печели в САЩ. Той не може да си позволи още веднъж да няма избори, защото ГЕРБ ще загине. Не казвам, че няма да влезе в парламента, но ще загуби доминацията си”, обясни социологът.

„Това, което стана в БСП всички хора в ляво го очакваха. Много хора искаха Корнелия Нинова да си замине. Левицата без Нинова има по-големи шансове, отколкото с Нинова”, смята Василев.

„Цялата драма Нинова и Пеевски няма да има никакво значение, ако на изборите се явят едва 4 милиона българи. Общото между ДПС и БСП е не само, че се цепят, а че го правят дълбоко, на идейна основа. Битката е строго лична. Става дума за власт и за това кой е прав”, заяви още Райчев.

Водещи новини

Още новини