Председателят на Обществения съвет към ЦИК: Днес ще бъде решителен ден и за ДПС, и за БСП

Булфото (архив)
share

"Двата месеца, които има ЦИК да работи по организацията на изборния процес, започнаха с политически скандали, които показаха колко трудности има Комисията, формирана от партийни квоти, да взима решения, които да са отговорни към изборния процес, а членовете да се чувстват неутрални и комфортно, когато взимат тези решения".

Това коментира пред БНР председателят на Обществения съвет към ЦИК Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

ЦИК ще допусне и двете ДПС-та?

"Разделението на фракции на две от традиционните партии поне след 90-та година се вижда и в решенията на ЦИКЧленовете например, когато става въпрос за назначаване на съставите на районните избирателни комисии, гласуваха доста шарено. Част от тях подкрепят фракцията на г-н Пеевски, от друга страна – автентичното ДПС на г-н Доган. Шарено е гласуването. По-често част от квотата на ПП-ДБ гласуват за страната на ДПС-Доган. Представителите в ЦИК на БСП гласуват по същия начин. Тези от ГЕРБ имат уклон към фракцията на Пеевски. Представителите на ИТН също по-често гласуват за "Ново начало" на Пеевски", посочи тя.

2/3, необходими за взимане на решение, често са доста малка част от Комисията, защото не всички присъстват на заседанията, отбеляза Лазарова в предаването "Преди всички".

"Така например с 6 души ЦИК може да не приеме или да блокира конкретно решение".

И двете течения на ДПС не спазиха указанията на ЦИК, напомни Ива Лазарова и прогнозира: "Вероятно ще видим два отказа от регистрация".

По думите ѝ по някакъв начин ЦИК е търсела баланс в назначаването на съставите на РИК. Предстои да видим какво ще се случи със съставите на секционните комисии, защото там членове имат само парламентарно представените партии, коментира тя. И добави:

"Ако се окаже, че едното крило няма парламентарно представена група, дали те ще имат право на хора в съставите на СИК".

Днес ще бъде решителен ден и за ДПС, и за БСП, категорична е Лазарова. Тя подчерта, че социологическите прогнози не вещаят масово връщане на избирателите на БСП към урните.

"Тази дълбока криза на политическите партии води до свиване до техните най-твърди ядра. Все по-трудно те достигат избирателите. /…/ Политическите партии по никакъв начин не показват на своите избиратели, че са ангажирани с това да им представят решение на техните проблеми".

Според нея в този смисъл с ясни стъпки в правилната насока ЦИК може да се постарае да възвърне доверието в самия изборен процес като такъв, доказвайки на избирателите, че всеки глас има значение.  

Тя изтъкна, че няма промяна в правилата, по които ще гласуваме на 27 октомври. И напомни проблемите, съпътстващи изборния процес в предишни години.

И в тази кампания ние ще наблюдаваме изборите на терен, каза Ива Лазарова и добави, че интересът им е към рисковите секции.  

Водещи новини

Още новини