На първо четене: депутатите приеха мерки срещу злоупотребите с фиктивна адресна регистрация

Булфото
share

По искане на собственика на имот да може да се заличава адресната регистрация на лица, пребивавали в него, но които не са се дерегистрирали от мястото, прие на първо четене парламентът с промени в Закона за гражданската регистрация. Вносители са Костадин Костадинов и група народни представители от „Възраждане“. 

„За“ бяха 122 депутати, 15 – „против“ (парламентарната група (ПГ) на ДПС и един независим), един – от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), се въздържа.

Целта е да се сложи край на злоупотребите на лицата, които извършват фиктивна адресна регистрация, според авторите на текстовете. Предвидено е и задължение за актуализиране в срок на постоянния и настоящия адрес на всяко лице, както и възможност за регистрация по постоянен адрес въз основа на сключен договор за наем.

Отряди следят за "избиратели-пришълци" в цялата страна

Със законопроекта се предлага нарочна комисия да извършва проверка на място за реалното обитаване на имота и броя на обитателите му, като при нарушаване на законовите изисквания, регистрацията ще се отказва. Създава се възможност за обжалване не само на отказите за регистрация, но и на разрешението за такава. Предлага се и увеличаване на санкциите на длъжностните лица, допуснали нарушения при регистрацията на лица по постоянен или настоящ адрес.

Кръстьо Врачев от „Възраждане“ прочете информация от държавни институции за това колко са регистрираните лица по настоящ и по постоянен адрес в област Пловдив, аргументирайки нуждата от приемане на законопроекта. По думите му масовите злоупотреби стават с около 10-30 души на един адрес. Така например, справката, с която разполага, сочи, че в Асеновград е имало 322 души на един адрес, в село Белица 167 души на един адрес, Стамболийски - 1093 души регистрирани по настоящ адрес.

Водещи новини

Още новини