Цецка Цачева реже референдума за АЕЦ "Белене"

share

Въпросът на референдума зависи от това дали отговорът е от компетентността на Народното събрание. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред БТВ.

Въпросът може да бъде зададен като „Трябва ли България да развива атомна енергетика за мирни цели“. Когато обаче става въпрос за търговско дружество, което да развива конкретен бизнес обаче, задаването на въпрос е недопустим каза Цачева, но уточни, че това е нейно лично мнение.

В закона няма конкретни дати за провеждането на референдума. Ако се съвмести с парламентарните избори ще бъде по-евтино за държавата, но акцента ще се измести, за да не се смесват темите.

Тя каза, че се връща от посещение в Белене и по време на срещите е задала въпрос на местните до колко пари са съгласни техните внуци да продължават да плащат за строежа на нова централа.

Във връзка с искането да се въведе психотест за депутати още преди изборите Цачева уточни, че и в момента кандидат-депутатите са задължени да дадат документ за учет към психодиспансера.

По отношение на изслушването на кандидатите на ВСС Цачева обясни, че е необходимо систематизирането на въпросите, тъй като към определени кандидати има трицифрен на брой питания. Всеки кандидат, който е достоен да заеме мястото на член във ВСС трябва освен да бъде перфектен магистрат, но и да бъде колективен играч. Изслушването на всички кандидати по начина, по който предлагат от неправителствените организации ще се проточат с дни.

Водещи новини

Още новини