Проф. Христо Хинков: Има общ процес на разпадане в България

Bulphoto (архив)
share

Партиите в коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не са приели предложението на "Да, България" за провеждане на предварителни избори, чрез които да бъдат подредени листите за предстоящия парламентарен вот.

"Откъснал съм се от политическите процеси, но ги следя. Озадачава ме, че има неразбиране защо да се провеждат предварителни избори. В крайна сметка именно с преференциите се вижда, че реденето на листите не е било съобразно очакванията на хората и представителността на депутатите. Демократичният подход изисква да има такава предварителна селекция", заяви бившият здравен министър проф. Христо Хинков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта необходимостта от обновяване на политическия състав и привличане на нови, активни личности, които да заменят сегашните политически фигури.

"Има някакъв общ процес на разпадане в България и всички системи и сериозни партии започват да се клатят, което е изключително опасно за политическото здраве на българите и за здравето на държавата в условия, които външнополитически са тежки и рисковани. Ние сме в състояние на участие в една война, която се развива на 400 километра от нас и не си даваме сметка колко е важно и рисково това. Държим се сякаш всичко около нас е добре, но това не е така", подчерта проф. Хинков пред Bulgaria ON AIR.

"Да, България" намеква за напускане на коалицията ПП-ДБ

Относно здравната реформа гостът отбеляза, че нейното осъществяване изисква дългосрочно и устойчиво управление, което да осигури приемственост и стабилност. Според него сегашната ситуация и подмяната на кадри е допринесла за неуспеха на реформата.

По думите на бившия здравен министър здравеопазването не трябва да има цвят, но липсата на контрол в него води до хаоса в сферата.

"През всичките тези години, контролът в здравеопазването беше ликвидиран. Липсва всякакъв вид контрол в управлението на една болница. Необходим е системен контрол, който се осъществява по различни начини. Един от начините е периодична акредитация на болниците по определени правила по стандарти, които трябва да са приети от Министерството на здравеопазването", каза проф. Хинков.

Водещи новини

Още новини