Петър Витанов: Заради дълговете си БСП може да бъде поставена в тежки зависимости

Булфото (архив)
share

В момента БСП има огромни дългове и това е проблем, защото може да постави партията в тежки зависимости. Това коментира бившият евродепутат от групата на социалистите Петър Витанов.

„Заради дълговете си от над 3 милиона лева БСП може да бъде заличена като партия, което ще е без аналог в партийната история. Но те създават и условия за зависимости и политическо изнудване“, каза пред „Студио Факти“ Витанов.

„В момента за БСП е 10-ти ноември. Но тогава партията имаше над 1 милион членове, а сега не може да си позволи такъв трус, защото електоралната й подкрепа изтъня до 150 000 души. Тенденцията продължава да е негативна, трупат се проблеми, хората трудно идентифицират лидерите. БСП има нужда от електрошок, очевидно с рутинни действия тя трудно ще оцелее“, каза още той.

„Политическият процес е в разпад – държавнически, конституционен, управленски. Той е на всички нива. В момента в политическите партии не е важна идеологията, а конкретни личности. Сформират се фенски групи около един или друг“, смята още Петър Витанов.

Социалистът коментира и раздорите на „Позитано“ 20. Според него в момента се прави опит за саботаж, за да падне резултатът и на следващите избори.

„Всеки един лидер на БСП си отива до известна степен огорчен и обиден, но никой досега не си е позволявал да създава юридически пречки за партията. Корнелия Нинова първо разгони тези, които я издигнаха и бяха влиятелни. Създаде се нова генерация млади политици и тя ги обезглави. Остана третата цедка, чието основно качество беше лоялността“, каза Витанов. 

Петър Витанов: Най-големият проблем ще е да продължим без Нинова по ниновски

Според Петър Витанов в БСП трябва да се говори далеч по-решително за важните за обществото теми, да се прави политика, която вълнува младите. За предстоящите избори начело на листите на БСП трябва да са лица, които могат да генерират доверие.

„Днес, когато половин България е без вода, ще се върна към минали години, когато говорехме за климатичните промени. Защото от една страна имаме безхаберие и безотговорно управление на водните ресурси, но са налице и климатични фактори, които ще породят тежки икономически проблеми. Но тези наши предупреждения не само не бяха приемани сериозно, а бяхме наричани „евроджендъри“, а климатичните промени – пълна измислица“, припомни Витанов.

Петър Витанов коментира и номинациите за еврокомисар.

„Съревнованието за еврокомисар стана като конкурса „Златния Орфей“. Свидетели сме на твърде закъснял диалог, който трябваше да бъде компенсиран в рамките на няколко дни, което го обезмисли и го направи несъстоятелен. Имаме илюзия за демократична процедура“, заяви бившият евродепутат.

Водещи новини

Още новини