Георги Киряков: Големите партии имат шанс да разбият монопола в регионите на ДПС

БНТ
share

Много е важно какво ще е разпределението на партиите след изборите, дали ще влязат и двете крила на ДПС. Дали ще се събере мнозинство за редовно правителство. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването "Денят започва" по БНТ. 

По думите му по време на предизборната кампания политическите партии не трябва да поставят червени линии помежду си. 

"Факторът време е на страната на останалите партии. Те могат да разбият монопола в районите на ДПС. При тази слабост в ДПС е много важно да бъде помислено от по-големите партии да влязат в тези райони. Там има избиратели, които не са съгласни с политиките на ДПС, каза още той. 

Много от политическите лидери се радват на разцеплението в ДПС, радват се на ударите, които си нанасят. Те приемаха Доган и Пеевски като заплаха, добави още Киряков.

Ахмед Доган: Момчето прекали, връщане назад няма

Според политологът Димитър Ганев вчерашното решение на ЦОБ на ДПС е форма на политическо послание. "Първата позицията на Доган беше призив към оставка. Сега има ясна позиция - изключване от партията. Двата лагера влизат в нов етап - предизборна кампания", коментира още Ганев. 

Той припомни, че в 50-ия парламент ДПС беше втора политическа сила. И добави, че при това разцепление, двата лагера "общо няма да дадат по-голям резултат от предишния". 

Относно ролята на президента Радев в политическата обстановка, Ганев заяви: "Президентът спазва дистация от всички партии. Виждайки ниското доверие, липсата на алтернатива - той се опитва да се позиционира като алтернатива. Президентът трупа политически капитал. Не смятам, че Радев ще има резки действия - оставка от президентския пост и влизане в парламентарната политика".

Водещи новини

Още новини