Антон Кутев: Партиите са в тежка разруха и може да се стигне до ексцесии

  • 29 август 2024 21:24

  • 740
  • 1
Антон Кутев: Партиите са в тежка разруха и може да се стигне до ексцесии
© Bulphoto (архив)

Случващото се в БСП не работи в интерес на партията, заяви бившият говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев и бивш депутат от БСП Антон Кутев в предаването "Денят ON AIR".

"БСП е изключително важна партия за българския политически живот. БСП отстояваше парите да не следват ученика, по същия начин ставаше дума за болниците, за приватизацията... Ако БСП беше успяла да надделее в тези теми, България щеше да изглежда по друг начин. Разпада се партия, която би могла да свърши много работа", коментира той. 

"Атанас Зафиров не е станал сам зам.-председател на партията, Нинова го направи. Ако Зафиров е такъв, ти защо си го направила зам.-председател на партията? Хора, докато си говорите по този начин, няма да стане. Не се мразете толкова, вкарайте добри обноски. Корнелия Нинова имаше отрицателна селекция през годините. Няма как да ме убеди, че тя няма вина за ситуацията в БСП. Не че ако не беше Нинова, БСП щеше да цъфне и да върже. Тя трябваше да се оттегли преди години", посочи Кутев пред Bulgaria ON AIR.

Радев призова двете кандидатури за български еврокомисар да са на жени

"Не СДС я направи председател и вицепремиер. Изкушението на властта е почти божествено. Всеки си има време, вашето мина! Правиш крачка назад и ако не си смислен, ще унищожиш себе си и собствените си хора и партията", настоя гостът на Ганиела Ангелова.

Според Кутев с Корнелия Нинова ще се случи същото като с Иван Костов и тя няма да може и да помисли повече за политика.

"Отстраняването на хора, които и да са те, е лошо нещо. Ако се окаже, че са с две листи, и това не е добре. Все по-трудно ще става да минат 4-процентовата бариера. Лявото обединение никак не е широко. Голям част от тези партии са много малки", каза още той.

Не може ГЕРБ да е първа политическа сила с 470 хил. гласа - ти нямаш легитимност, изтъкна Кутев.

"Всички парламентарно представени партии са в тежка разруха. Може би "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) могат да вдигнат и имат някаква устойчивост. ГЕРБ също. ПП-ДБ много добре осъзнават собствената си нелегитимност. Партиите не отговарят на изискванията на хората и ще се случва все по-голям разпад на партиите. Ако партийната система не намери механизмите, ще се стигне до ексцесии", на мнение е бившият депутат.

Антон Кутев не смята, че президентската република е толкова възможна. Според него България е тежко неподходяща за президентска република. 

"Как в демократично общество човек (бел. ред. - Делян Пеевски) с 2% рейтинг управлява? Пеевски е много добър в това, но няма да му се получат схемите, защото му трябва политическа легитимност. Сега вече ДПС и Доган не са зад него и трябва да прави всичко сам, а той няма легитимност", заяви Кутев.

"Ако нашата икономика съществува само през държавните поръчки, все някой ще разпределя порциите. Проблемът не е кои са фирмите. Въпросът е можем ли да направим икономика, която да работи така, че да създава продукт. Искаме улицата да работи и бизнесът да е независим", подчерта Кутев. 

По думите му новите и независими политици не се допускат до властта. "Хората не вярват и никак не са доволни. Българите сме свикнали до голяма степен, че някой друг решава", отбеляза събеседникът. 

Според Кутев президентът Радев правилно не иска да излезе от президентските правомощия, които Конституцията му налага.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.29 | 22:52

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини