Социологът Добромир Живков: И двете ДПС-та могат да влязат в следващия парламент

Булфото архив
share

Електоралният потенциал на ДПС дава основание да мислим, че ще има електорален ресурс за влизане в НС и на двете политически сили, ако те се разделят.  Това заяви социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков. 

"Независимо от фракцията, към която се самоопределят избирателите на ДПС понастоящем, се вижда висока степен на мобилизация. Тази мобилизация се случва също така и заради вътрешното разделение и противопоставяне. Все пак като цяло можем да предположим, че електоралната тежест на ДПС фракция - Ахмед Доган е малко по-висока от тази около Делян Пеевски. Но очакванията са ни, че и двете формации, ако те се явят и бъдат регистрирани по този начин от ЦИК като две отделни формации, независимо от техните имена, шансът и двете да присъстват в следващия парламент никак не е малък. Всички косвени индикатори показват, че въпреки ниското одобрение на Пеевски, той все пак има влияние в определени райони", обясни социологът.

По думите му всички политически сили губят от този постоянен цикъл на избори. 

Адв. Екимджиев: Решението за изключване на Пеевски от ДПС ще падне в съда

"Това се вижда ясно от доверието в парламента, което също е на много много ниски нива. Парламент с доверие само от около 7% от имащите право на глас е ясна индикация за проблемите на парламентарната ни република", коментира Живков в интервю за предаването "12+4".

Според него са възможни размествания. Той не изключва при ниска избирателна активност отново да имаме изненада в състава на следващото Народно събрание. 

Според данните 1/3 от българите все още не са решили коя политическа сила да подкрепят. По думите на Добромир Живков около 20% от гласуващите решават в последната седмица за своя избор, а повече от 10% - в последните 2 дни. 

Водещи новини

Още новини