Цветлин Йовчев посочи какви грешки допусна Калин Стоянов, докато беше вътрешен министър

Булфото
share

Появяват се съмнения за политически отношения, защото те са заемали ръководни позиции, когато тези двама политици по един или друг начин са били във властта. Но това важи за всеки, който е заемал някаква сериозна позиция в МВР. И той по тази същата логика може да бъде свързан с всеки. Мисля, че по действията ще видим дали има някаква връзка или не. Но другият вариант беше да бъде сложен за министър на вътрешните работи и напълно непозната личност, която мисля, че никой нямаше да може да атакува поне в първите моменти. Но далеч не съм убеден, че ще се справи с проблемите в момента. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA News бившият министър на вътрешните работи и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев, коментирайки въпроса защо се появиха съмнения за политически зависимости с Делян Пеевски и Бойко Борисов на последните вътрешни министри Калин Стоянов и Атанас Илков. 

Той коментира и грешките, които вече бившият вътрешен министър Калин Стоянов е направил. Става дума за свалянето на сатиричния сайт "Ново начало".

Божанов от ПП-ДБ отговори на обвиненията: Калин Стоянов използва служители на МВР за политически интриги

"Мисля, че това е една от грешките на бившия вътрешен министър през последните дни. Той като че ли си изпусна нервите и започна да прави грешки. Вероятната причина да атакува този сайт е, че той самият е бил обект н атазиква сатирични публикации. Министърът на вътрешните работи трябва винаги да запазва присъствие на духа и да действа изцяло в правомощията на закона, без да създава никакви  съмнения за това, че действа политически", подчерта той. 

По думите му друга грешка на Стоянов била с участието му в организираните протести пред Президентството.

"Според мен тези протести бяха на ръба на закона. Защото синдикатите могат да имат синдикални искания. И мисля, че не е нормално синдикатите по един или друг начин да влияят върху процеса кой ще бъде министър.  Това означава да обърнем пирамидата на управлението. Да объркаме целия механизъм на демократичното управление в страната", подчерта той. 

Йовчев разказа и впечатления от работата си с Атанас Илков от времето, когато самият той е бил вътрешен министър.

"От контактите ми с него ще ви кажа, че той е много добър оперативен работник и много добър оперативен началник. В цялата операция в Лясковец имаше поредица от грешки. Като се започне от това, че не беше изпълнено разпореждане на предишния главен секретар на МВР от въпросния извършител на престъплението да му бъдат отнети оръжията. След което имаше пропуски по отношението на подготовката и организацията на тази операция", заяви той. 

И допълни: "Аз не съм убеден, нямам спомен точно кога и по какъв повод е бил отстранен Атанас Илков. Но трябва да ви кажа, че едва ли най-голямата вина за цялата тази подготовка е негова. Но мнението ми за него е от това време - че е един от малкото добри оперативни работници и добри оперативни началници. А пропуските по тази операция са факт, които се видяха от хората". 

Водещи новини

Още новини