Бившият екоминистър Юлиян Попов: Трябва да се преосмисли водната система в цялата страна

Булфото архив
share

Управлението на водите не може да има една формула, която да решава всички проблеми. Няма един отговор. Това заяви пред БНР бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиян Попов, според когото "имаме сбъркан модел".

Основен проблем в България е недофинансирането на водния сектор, смята той.

По думите му у нас се инвестира в дългосрочни ВиК активи на годишна база три пъти по-малко от държави като Унгария и Словакия.

Европейските средства не могат да решат водния проблем на страната, категоричен е Попов. Според него те могат да омекотят тежките проблеми и да решат локални казуси.

Да се преосмисли водната система в цялата страна, призова Юлиян Попов.

Експертът е на мнение, че следва да се увеличат парите и тези пари да се управляват много добре, защото "ако се увеличат, но се разграбват, нищо няма да се постигне".

Необходимо е много прозрачно наблюдение - централен орган, който да се занимава с водите и да координира, допълни Попов.

Зелено движение предлага 12 мерки срещу кризата с безводието

Няма язовири в критично състояние, на язовирите имат нужда от по-голям ресурс за управление и поддържка, отбеляза още ексминистърът на околната среда и водите.

В момента проблемът е от една страна сушата, от друга страна – огромните загуби на вода при много от ВиК дружествата, подчерта той.

"Има ВиК оператори, които губят над 90% от водата в системата."

Няма реална, истинска, интегрирана стратегия за управление на водите в България. Има голяма фрагментация в управлението на водния сектор и отделни проекти за решаване на конкретни водни проблеми. Затова когато е подложена на стрес, системата издиша във всичките си слаби точки, коментира Юлиян Попов в предаването "Преди всички".

Тома Белев: Половината от водата, добивана у нас за питейни цели, просто не се измерва

Водният проблем в България е резултат и от частичните реформи, смята той.

Страната има нужда от нова политика за водата във всички аспекти, посочи в заключение Юлиян Попов.

Водещи новини

Още новини