20 леви формации се явяват обединени на парлментарните избори

Булфото, архив
share

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва в заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Два са вариантите, обсъждани до момента, за име на широката лявоцентристка коалиция - "Коалиция за България" и "БСП - Обединена левица".

Зафиров каза, че още е рано да се говори за формиране на депутатски листи. Те ще бъдат подредени по ясно разписан коалиционен механизъм, който ще бъде съгласуван с всички партии в лявото обединение: "Вече сме напреднали много на етап подписване на коалиционно споразумение, последни уточнения за състава на коалицията. До момента са 20 политически субекта, водят се разговори с още няколко партии от ляво и ляво център политическо пространство. Въпросът с името все още не е уточнен, а следващия вторник е последното заседание на Изпълнителното бюро, на което ще вземем окончателно решение, което да предложим на нашите коалиционни партньори да бъде обсъден в коалиционен формат в рамките на няколко дни и се надявам до края на следващата седмица да успеем да подпишем самото споразумение. Очакваме до края на август да подпишем това споразумение. Времето е точно разчетено съобразно графика за предстоящите парламентарни избори", посочи Зафиров.

Зафиров: БСП ще участва като коалиция на предсрочните избори

Относно очакванията дали ще има служебно правителство в понеделник, както и промени в неговия състав, Зафиров отговори: "Според мен ключът е в това дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър или не. Такива са заявките от Президенството. Такива са и заявките виждате и от политическите партии, че не биха приели едно такова решение. Всичко е в ръцете на г-н Главчев. В момента дали ще има кабинет, зависи изцяло от него".

На въпроса дали може да има и други корекции в служебното правителство, Атанаса Зафиров посочи: "Не мога да знам и не е работа на БСП да се бърка в конкретните имена. Ние можем, само когато ги видим, да дадем оценка дали тези хора са равноотдалечени от политическите партии, дали могат да бъдат гарант за справедливи и честни избори. Оценката за Калин Стоянов я дадохме, оценката за господин Главчев също сме я дали. В същото време си давам ясна сметка, че възможностите, алтернативите пред президента са силно стеснени, вследствие на нескопосаните промени в Конституцията".

Водещи новини

Още новини