Таско Ерменков: В ПАВЕЦ "Чаира" и "Чирен" има корупционни схеми

Bulphoto (архив)
share

В ПАВЕЦ "Чаира" се случва това, което стана и в "Чирен". Един ремонт, вместо да се извърши от фирмата, която е изградила този ПАВЕЦ, беше извършен от фирма, която най-вероятно се е съгласила да сподели част от приходите си с онези, които възлагат поръчката - говорим за корупционни схеми. По-лошото е, че проверката е възложена на подизпълнител на същата фирма. Нещата са наистина катастрофални. Ще трябват много милиарди, за да се възстанови енергийният обект. Това коментира енергийният експерт Таско Ерменков в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че цепнатините в подземното газохранилище "Чирен" са вертикални или почти вертикални. По думите му, ако се прави вертикален сондаж, няма гаранцията, че ще се попадне на пукнатина. Ако се прави наклонен - шансът да се мине покрай пукнатина е по-голям.

"Има и финансов проблем - около 30-40% е по-евтино да се правят вертикални сондажи. Бюджетът е формиран на база на наклонено насочени - около 200 млн. лв. Вторият финансов проблем е в това, че материалите, които са предвидени да се изпълват в първоначалното техническо задание са едни, а във второто стоманата, която трябва да се използва за укрепване, е друга - с по-голяма възможност за корозия, което може да доведе до техногенна катастрофа, но е по-евтина. Има разлика около 80 млн. лв. Тук е като схемата на магистралите - слагаш по-малко асфалт и той започва да се рони. Сменен е и диаметърът на сондажа - със сламка ще се опитваме да изпразваме варел", обясни Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Започва процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (RESTORE) от НПВУ

Според него, ако поръчката продължи по този начин, когато дойде времето тя да стане регионална, ще се види, че няма достатъчно газ, за да може да изпълнява задачата си.

"Важно е да се разшири "Чирен", защото "Чирен" е буферното хранилище за газ, когато има световни кризи", посочи Ерменков.

На въпрос ще се договорят ли "Боташ" и "Булгаргаз", енергийният експерт отговори, че не е убеден, че това ще се случи, защото цената която ще платим, ще бъде проблем.

"Имаме по 15 млн. лв. фактури, без да ползваме газ. Става въпрос за стотици милиони. Ако продължаваме да създаваме проблеми в държавните дружества - печелят частните. Равнопоставеността между държавна и частна не се спазва. Всички задължения и всички проблеми са в държавния сектор, а всички печалби са в частния", заяви Ерменков.

Водещи новини

Още новини